Pametna ulaganja

VIDEO 'Ovo nisam vidio 89 godina' Milijarder objašnjava što se događa sa svjetskim burzama

Povukao je paralelu između trenutne panike na Wall Streetu s onom iz 1987. godine
Warren Buffett, direktor tvrtke Berkshire Hathaway
 AFP

Jedan od najpoznatijih svjetskih investitora i šef američkog konglomerata Berkshire Hathaway Warren Buffett u intervjuu za MarketWatch rekao je da “ovakve trendove na svjetskim burzama nije vidio 89 godina”, odnosno otkako je živ.

Vremešni ulagač je na pitanje novinara “što se to događa na Wall Streetu?” kroz smijeh odgovorio da je “na burzama sve moguće doživjeti ako se dovoljno dugo zadržiš”.

Povukao je paralelu između trenutne panike na Wall Streetu s onom iz 1987. godine kada su naglo i neočekivano, u događaju znanom kao “Crni ponedjeljak”, svjetske burze izgubile 1,7 bilijuna dolara. Investitore je savjetovao da sada prate burze “iz sekunde u sekundu” jer svaka vijest ima dramatičan utjecaj na rast ili pad cijena dionica.

Naravno, “Prorok iz Omahe” ima malo razloga za brigu. Prema zadnjim podacima, njegova se kompanija Berkshire Hathaway procjenjuje na vrijednost od 128 milijardi dolara. On je sam, da ne bi sve ostalo na riječima, prošli tjedan za 45,3 milijuna dolara kupio dionice jedne od najvećih američkih aviokompanija Delta Air Lines i trenutno drži udio od 11 posto u kompaniji. Iako su neki analitičari osporavili njegov potez smatrajući da se aviokompanije neće još dugo oporaviti od koronakrize, za njegovim su se primjerom poveli i neki drugi investitori, među ostalima, američka investicijska banka Citigroup. Avioprijevoznici koji su sada na koljenima i bilježe ogromne gubitke, mogli bi, prema njemu, biti dobra dugoročna investicija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. prosinac 2023 00:10