Životni standard

Video: Hrvat u Njemačkoj otkrio je li život tamo jeftiniji

Da, nažalost, u Njemačkoj je, moram to tako reći, jeftinije nego u Hrvatskoj
 YouTube

Ivan Lovrić, autor YouTube kanala Lovra koji se s obitelji 2014. godine preselio u Njemačku, u svojem novom videu usporedio je cijene osnovnih namirnica u Njemačkoj u odnosu na Hrvatsku.

- Mislio sam da bi bila "ful" dobra ideja da kupim u Njemačkoj neke stvari u trgovini, a da te iste stvari moja supruga kupi u Hrvatskoj. Da napravimo usporedbu i provjerimo je li stvarno istina, kako se priča, da je sve jeftinije u Njemačkoj, objašnjava Lovra u uvodu videa.

Dogovorili su supruga i on da posjete isti dućan, njemačkog trgovca koji svoje dućane ima i u Hrvatskoj, i kupe iste osnovne namirnice kao što je kruh, mlijeko, jaja, brašno. Iako dućan nije htio imenovati, veli, neće ljudima biti teško zaključiti o kojem se radi prema robnim markama proizvoda.

Prvi proizvod koji je provjerio jest kruh. Mali kruh, točnije ciabatta, koju je kupio u Njemačkoj platio je 5,13 kuna, a njegova supruga za isti je u Hrvatskoj dala 5,99 kuna. Razlika je 86 lipa pa Lovra zaključuje da to i nije toliko strašno. Razlika je mala, ali u korist Njemačke kad se usporedi i mlijeko. Litra kod nas stoji 4,99, a u Njemačkoj 4,61. Pakiranje tosta i kilogram pomfrita, otkriva, u Njemačkoj su jeftiniji oko 1,50 kuna u odnosu na Hrvatsku, a kiselo vrhnje, pak, je jeftinije u Hrvatskoj, stoji 2,99 kuna, a u Njemačkoj 3,64 kune.

Ipak, najveće iznenađenje, i to ne pozitivno, su jaja. Kutiju od 10 jaja za koja je Lovra dao 8,85 kuna, njegova supruga platila je 13,49 kuna u Hrvatskoj, gotovo pet kuna više. Razlika je velika, gotovo 3 kune, kad se usporedi cijena mnogima omiljene slastice Nutelle. U Njemačkoj pakiranje od 400 grama stoji 20,75 kuna, a u Hrvatskoj čak 23,49 kuna.

Na koncu, Lovra je svoju košaricu platio ukupno 131,54 kune, a ista košarica u Hrvatskoj skuplja je za gotovo 20 kuna, odnosno 150,03 kune.

- Da, nažalost, u Njemačkoj je, moram to tako reći, jeftinije nego u Hrvatskoj. Nije to neka velika razlika, ali vjerujem da, kada se sve zbroji na godišnjoj razini, dođe to na puno veću cifru, zaključuje Lovra.

Dodaje i da u obzir treba uzeti i to da su plaće u Hrvatskoj dosta manje u odnosu na njemačke, a time je slabiji i standard života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2023 11:40