Očekuje se velik interes

Uskoro stiže novi natječaj za sufinanciranje nabave električnih bicikala i vozila

U ovoj godini bit će dostupno sufinanciranje i za postavljanje električnih punionica
Punionica za električne automobile u Zračnoj luci Split
 Vladimir Dugandžić / CROPIX

Građani i tvrtke uskoro mogu očekivati poticaje za ekovozila u iznosu od 5000 do 80.000 kuna, a tvrtke i za teretna vozila do maksimalno 400.000 kuna, doznajemo u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Ako bi se sudilo po prošloj godini, interes bi i ovaj put mogao biti velik.

- U 2019. je planiran nastavak ovih javnih poziva, a zainteresirani mogu očekivati da će oni, po vrlo sličnim uvjetima kao i lani, biti objavljeni tijekom ožujka. U ovoj godini bit će dostupno sufinanciranje i za postavljanje električnih punionica, koje su iznimno važan element cjelovitog razvoja održivog prometa - najavljuju u FZOEU te dodaju da prvo idu javni pozivi za građane i punionice, a mjesec dana kasnije i za tvrtke.

Napominju da će na svojoj web stranici objaviti sve uvjete javnih poziva prije službenog početka same prijave kako bi se svi zainteresirani mogli pripremiti za javni poziv te posebno ističu da će pravo na sufinanciranje ostvariti isključivo oni korisnici koji budu u potpunosti odgovarali uvjetima javnog poziva.

U prošloj su godini građani i tvrtke pokazali značajan interes za električna vozila te je FZOEU osigurao ukupno 25 milijuna kuna. U samo nekoliko sati građani su se prijavili za 12 milijuna kuna. Poticaji od 5000 do 80.000 kuna mogli su se dobiti za nabavu električnih bicikala, električnih skutera, motocikala i četverocikala na struju, plug-in hibridnih automobila te za električne automobile, a odobrena su sredstva za kupnju 414 novih ekovozila.

Što se, pak, tvrtki i jedinica lokalne samouprave tiče, sufinancirano je do 40 posto cijene vozila, pa se tako za nabavu od pet do 15 električnih bicikala moglo dobiti do 5000 kuna po biciklu, a za električne skutere, motocikle i četverocikle na struju do 20.000 kuna. Do 40.000 kuna bilo je dostupno za plug-in hibridne automobile te vozila N1 kategorije s pogonom na stlačeni prirodni plin ili ukapljeni prirodni plin, za električne automobile do 80.000 kuna, a za teretna vozila do čak 400.000 kuna. Odobreno, pak, je 127 zahtjeva ukupne vrijednosti 13 milijuna kuna. Bicikli su, uzgred rečeno, bili najtraženiji (57 posto), a najmanji je bio interes za nabavu teretnih vozila - oko šest posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2022 20:30