Najveća primanja

Unatoč Brexitu, bankarski sektor iz samo jednog razloga i dalje preferira London

Najmanje bonuse i plaće zaposlenici bi dobili u Milanu, no menadžeri bi ostvarili veće bonuse
Ilustracija, bankar
 Profimedia, imageBROKER

Unatoč Brexitu London je i dalje najatraktivniji grad za bankarski sektor kada su u pitanju primanja radnika. Agencija za ljudske potencijale Emolument, usporedila je plaće i bonuse 4,475 bankarskih djelatnika koji rade u Londonu, Parizu, Frankfurtu i Milanu te otkrila kako u britanskoj prijestolnici radnici i dalje primaju najveće naknade.

- Ako bi londonske banke preselile svoje radnike u druge europske gradove, njihove plaće, ali i bonusi drastično bi pali – naveli su u istraživanju. Razlog tomu svakako su i različiti sustavi nagrađivanja, ali i izračuni osnovica plaća u navedenim gradovima. Tako primjerice, bonusi u Parizu mogu činiti maksimalno do 49 posto ukupne bankarske naknade, dok se pak u Frankfurtu isplaćuju najmanji bonusi, ali su zato osnovice plaća puno veće.

Tako bi potpredsjednik banke u Frankfurtu dobio plaću u iznosu od 108.000 funti (oko 934.857 kuna), dok bi na istoj poziciji u Parizu dobio svega 90.000 funti (oko 779.048 kuna). S druge pak strane, u odnosu na ostale zemlje, daleko najgora situacija je u Milanu. U tom talijanskom gradu, najmanje bonuse i plaće dobili bi svi zaposlenici, osim menadžera. Naime, kada bi bonuse zaposlenih na toj poziciji usporedili s onima u Frankfurtu njihov bonus bi bio manji za 45.000 funti (oko 389.524 kuna).

Uz provedenu usporedbu primanja, stručnjaci Emolumenta istražili su i zadovoljstvo zaposlenika njihovom radnom okolinom, te uspijevaju li postići zadovoljavajuću ravnotežu između privatnog i poslovnog života. U tom je segmentu situacija nešto drugačija. Kako navodi CNBC, u prema tim parametrima, Frankfurt se našao na prvom mjestu, dok se Pariz smjestio na zadnjem mjestu ljestvice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:33