Nova kalkulacija

Uber snizio cijenu vožnje u Zagrebu i Splitu, a uveli su i unaprijed određenu cijenu

Prema trenutnoj kalkulaciji, jutarnja vožnja od Kustošije do Autobusnog kolodvora sada je fiksirana na 39,02 kune
Ilustracija
 Marcos Brindicci / REUTERS

Nakon što su jučer iz Ubera, tehnološke aplikacije za prijevoz, objavili pojeftinjenje za uslugu UberX u Zagrebu i Splitu, ali i unaprijed određenu cijenu, za razliku od dosadašnje okvirne cijene, provjerili smo koliko je vožnja Uberom pojeftinila za najpopularnije zagrebačke rute. Cijena usluge UberX u Zagrebu vraća se na lanjsku cifru prije poskupljenja, te je start 6 kuna, cijena po kilometru 3,6 kuna, a po minuti 0,6 kuna u odnosu na 1,20 kuna koliko je bila krajem prošle godine. Minimalna cijena vožnje pritom je 13 kuna.

Prema trenutnoj kalkulaciji, jutarnja vožnja od Kustošije do Autobusnog kolodvora sada je fiksirana na 39,02 kune. Usporedbe radi, prije se cijena vožnje za tu relaciju, u približno istom vremenu, izražavala u rasponu od 39,54 do 49,28 kuna. Znači, pojeftinjenje se može kretati od najmanje 0,52 kune do najviše 10,26 kune.

Iz Ubera navode da aplikacija do fiksne cifre dolazi tako da u obzir uzima stanje u prometu, odabranu rutu, očekivano trajanje vožnje, a ovisno o tim parametrima, kao i dobu dana ili dinamičkom povećanju cijena krajnji iznos može varirati. Znači to da, dođe li do znatnijih promjena u ruti, kao što je promjena odredišta ili dodavanja točaka zaustavljana, cijena se može promijeniti, a korisnik će u svakom trenutku biti obaviješten ako dođe do promjene konačne cijene.

Isto tako, jutarnja vožnja od maksimirskog stadiona do Trga bana Josipa Jelačića po sadašnjoj kalkulaciji izaći će točno 33,23 kune, u odnosu na raspon od 37,80 do 48 kuna koliko je bilo prije. Idemo li pak od centra grada prema Jarunu, vožnja do crkve Sv. Mati Slobode izaći će nas 45,55 kuna, u odnosu na prethodnih od 48,12 do 62,52 kune.

- Drago nam je da možemo najaviti kako smo u Hrvatskoj odlučili napustiti cjenovne raspone za svaku vožnju i uvesti unaprijed određenu cijenu. Osim što će korisnici sada unaprijed znati točnu cijenu svake vožnje, cijena naše usluge UberX u Zagrebu i Splitu će biti još povoljnija. Prilagođavanjem cijena želimo osigurati pristupačnije cijene za korisnike te više posla za vozače“, istaknuo je Davor Tremac, generalni direktor Ubera za jugoistočnu Europu

Uber je snizio svoje cijene i u Splitu pa minimalna cijena vožnje iznosi 13 kuna, start 5 kuna, cijena po kilometru 5 kuna, a po minuti 0,5 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:17