Dugo očekivani potez

Uber izlazi na burzu, želi prikupiti barem 9 milijardi dolara

Facebook je 2012. IPO-om prikupio 18 milijardi dolara, a Alibaba čak 25 milijardi 2014.
Uber je nedavno poskupio u Hrvatskoj
 Toby Melville / REUTERS

Uber, tvrtka vlasnica istoimene tehnološke platforme i aplikacije koja povezuje vozače i korisnike, izlazi na burzu, ciljajući cijenu dionice između 44 i 50 dolara, prenosi Reuters.

Postignu li dionice iz javne ponude toliku cijenu, procijenjena tržišna vrijednost Ubera mogla bi dosegnuti i 91 milijardu dolara, a američka kompanija postala bi najznačajni IPO Njujorške burze nakon 2014. godine, kada je kineski e-trgovac Alibaba postao rekorder po tržišnoj kapitalizaciji od 230 milijardi dolara. Ti su podaci vidljivi iz podneska koji je Uber regulatoru tržišta kapitala predao jučer, a u kojem navodi da će investitorima ponuditi 180 milijuna dionica, čime bi prikupio 9 milijardi dolara. Još 27 milijuna dionica prodavat će njihovi trenutni ulagači za ukupno 1,35 milijardi dolara, među kojima su i suosnivači Travis Kalanick i Garrett Camp, koji zajedno drže 6,8 milijuna dionica.

Postigne li dionica cijenu od 50 dolara, oni bi mogli zaraditi 343 milijuna dolara. Facebook je, primjerice, 2012. IPO-om prikupio 18 milijardi dolara, a Alibaba čak 25 milijardi.

Točnu cijenu dionice Uprava Ubera odredit će, kako se očekuje, 9. svibnja, a trgovanje dionicama trebalo bi početi dan nakon toga.

Međutim, ostaje nekoliko pitanja na koja će Uber morati odgovoriti. Budući da su prema jučer objavljenom financijskom izvješću u prvim mjesecima ove godine uprihodili 3 milijarde dolara, ali i zabilježili gubitak od milijardu dolara, ulagače će zanimati može li njihov poslovni model biti dugoročno održiv. Dodatno je pitanje i kada će napokon postati profitabilni, s obzirom na to da u posljednjih deset godina, otkako su osnovani, poslovnu godinu nisu završili u plusu i, na kraju, kako su točno zamislili ambicioznu tranziciju na autonomna vozila koju godinama najavljuju.

Mogući razlozi za brigu proizlaze i iz prošlomjesečne inicijalne javne ponude rivala Lyfta. Lyft je svoj IPO okončao s tržišnom kapitalizacijom od 24,3 milijarde dolara, 11 puta većom od njegova prošlogodišnjeg prihoda. No, cijena Lyftove dionice, prema jučerašnjim podacima, pala je za 20 posto u odnosu na onu iz javne ponude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:30