Testirali susjedi

U zamjenskim vrstama mlijeka triput manje bjelančevina nego u kravljem

Od 17 uzoraka, samo jedan manjkav, ali niti jedan vrlo dobar
 Ranko Suvar / CROPIX

Na testu zamjenskih vrsta mlijeka, poput onih od riže, pokazalo se kako neka od njih i nisu najbolja zamjena za “pravo mlijeko” jer imaju preveliku razinu šećera, a za neke je primjerke potvrđeno da ih treba konzumirati isključivo povremeno.

Analizu je napravila slovenska udruga Zveza potrošnikov Slovenije pribavivši ukupno 17 uzoraka zamjenskih vrsta mlijeka dostupnih na tržištu. U konačnici se pokazalo da je samo jedan uzorak dobio ocjenu “manjkavo”. Riječ je o mlijeku Valsonia za koje su istraživači otkrili da je puno stabilizatora poput pektina, rižina brašna i sličnog. Pet uzoraka dobilo je ocjenu “prosječno”. Tu su redom bili uzorci mliječnog napitka Bio Primo, zatim Oat Dream, The Bridge - La Famiglia Organic, potom Riso Scotti i Alnatura. Najbolje ocjene dobili su mliječni napici Bio zone bijeli, Natur aktiv, Spar Veggie, Isola Bio, The Original Oatly, Joya, DM Bio, Spar natur pro, Provamel, Lima i Bio zone crveni.

Najviša količina šećera od čak 7,7 grama na 100 mililitara zabilježena je u uzorcima Bio zone crveno mlijeko i Riso Scotti, što je znatno više šećera nego, primjerice, u uzorku Provamel u kojem ima 3,9 grama na istu količinu.

Stručnjaci upozoravaju kako treba paziti prilikom konzumacije zamjenskih vrsta mlijeka s obzirom na to da njihovom konzumacijom čovjek u tijelo unosi do deset puta manje bjelančevina nego kad konzumira kravlje mlijeko jer analizirani uzorci sadrže između 0,3 i jednog grama bjelančevina dok ih u kravljem mlijeku ima 3,3 na 100 mililitara.

Zanimljivo, niti jedan analizirani uzorak nije dobio ocjenu “vrlo dobar”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:02