Šoping meka Hrvata

U Srbiju u šoping: šteka cigareta 80 kn jeftinija, Osječani preko granice idu i na ručak

Jeftinije su i tjestenine, sokovi, zamrznuto povrće, riža, džemovi te slatkiši, pogotovo oni hrvatskih brendova
Ilustracija
 Ronald Goršić / CROPIX

Vojvođansko selo Bogojevo nedaleko od graničnog prijelaza kod Erduta posljednjih je godina postalo prava šoping meka za Hrvate u potrazi za jeftinijim cigaretama, lijekovima, živežnim namirnicama te higijenskim potrepštinama. Kako i ne bi kada je, kako piše Deutsche Welle, gotovo sve gotovo upola jeftinije nego u Hrvatskoj.

Stoga ne čudi što se na graničnom prijelazu Bogojevo - Erdut čak i radnim danom čeka u redovima, a pred najvećim supermarketom u selu najviše se mogu vidjeti automobili vukovarskih, osječkih i belomanastirskih registracija. S druge strane, roba je ista kao ona na policama hrvatskih trgovačkih centara. U zamrzivaču su Ledovi proizvodi (koji u našem susjedstvu nosi ime Frikom), u hladnjacima Dukat, a na policama Kraš. Cigarete su i 80 kuna po šteki jeftinije, no budući da je preko granice dozvoljeno prenijeti samo jednu po osobi, velik broj Slavonaca pravi društvo pušačima i prenosi dodatne šteke. Jeftinije su i tjestenine, sokovi, zamrznuto povrće, riža, džemovi te slatkiši, i to pogotovo oni hrvatskih brendova.

Umirovljenici, pak, granicu prelaze kako bi kupili tablete protiv bolova, vitamine, kreme, ali i lijekove na recept za koje je doplata u Hrvatskoj veća od pune cijene u Srbiji. Popularna su i razna pomagala te toplomjeri sa živom koji su u Lijepoj našoj i cijeloj Europskoj uniji zabranjeni.

Uz to, mnogi i Bogojevu odlaze i na ručak koji je također jeftiniji nego kod nas. Velik broj Osječana čak i organizira proslave u Bogojevu ili obližnjem Apatinu, budući da se tamo mogu naći riblji specijaliteti po puno nižim cijenama. Riječ je o, naravno, svježe ulovljenim ribama iz Dunava koji teče odmah pored restorana.

Kako piše DW, Hrvati u inozemstvu ostavljaju i po više stotina milijuna kuna. Ipak, koliko se točno godišnje potroši u pograničnim mjestima Srbije i BiH teško je procijeniti, a podatke o tome nemaju ni Ministarstvo financija, Hrvatska gospodarska komora, Zavod za statistiku, kao niti Porezna uprava Srbije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:43