Snažan oporavak

U samo mjesec dana prodaja novih automobila u Hrvatskoj skočila za 22,8 posto

Ukupno je u rujnu u 27 zemalja Europske unije registrirano 1,2 milijuna novih automobila
Ilustracija
 Niksa Stipanicev / CROPIX

Potražnja za osobnim automobilima u Europi oporavila se u rujnu, nakon pada u prethodnom mjesecu, a dvoznamenkastu stopu rasta ponovo je bilježila i Hrvatska, pokazuju u srijedu objavljeni podaci Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA).

U Hrvatskoj je u rujnu prema podacima ACEA-e registrirano 3.550 novih automobila, 22,8 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U kolovozu njihov je broj porastao 6,7 posto.

Ukupno je u rujnu u 27 zemalja Europske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrirano 1,2 milijuna novih automobila, 14,5 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

U kolovozu njihov je broj smanjen za 8,4 posto.

Snažan oporavak potražnje najvećim je dijelom rezultat niske poredbene osnovice u istom prošlogodišnjem mjesecu kada su na snagu stupili stroži propisi o emisijama štetnih ispušnih plinova (WLTP). Rezultat je bio pad potražnje za novim automobilima za 23,5 posto, podsjećaju u ACEA-i.

Dvoznamenkaste stope rasta potražnje u prošlom mjesecu zabilježene su na četiri od pet glavnih tržišta EU-a. U Njemačkoj je tako broj registriranih novih automobila porastao 22,2 posto, u Španjolskoj 18,3 posto, a u Francuskoj i Italiji 16,6 odnosno 13,4 posto.

U Ujedinjenom Kraljevstvu oporavak je pak bio vrlo skroman, uz stopu rasta potražnje za 1,3 posto, zbog slabog povjerenja potrošača prije brexita, pokazuju podaci ACEA-e.

Blagi pad u prvih devet mjeseci

U razdoblju od siječnja do rujna u 27 zemalja EU-a registrirano je ukupno 11,769 milijuna novih autommobila, 1,6 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, pokazuje ACEA-ino izvješće.

Među vodećim je tržištima snažniju potražnju nego u istom prošlogodišnjem razdoblju bilježila samo Njemačka, za 2,5 posto.

Daleko najveći pad broja registriranih novih automobila zabilježen je u Španjolskoj, za 7,4 posto. Slijede Ujedinjeno Kraljevstvo s padom potražnje za 2,5 posto, Italija, gdje je smanjena 1,6 posto, te Francuska s 1,3 posto slabijom potražnjom.

U Hrvatskoj je prema podacima ACEA-e u prvih devet ovogodišnjih mjeseci registrirano ukupno 51.375 novih automobila, 2,6 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:51