Skupa inovacija

U našem gradu pohvalili se novim uređajima za parking, no građani nisu oduševljeni...

'Ovo je prekomplicirano. Sat vremena košta deset kuna, a pogledajte što se dogodi ako ubacite novčanicu od 100 kuna...'
Ilustracija
 Danijel Soldo / HANZA MEDIA

Kako bi unaprijedila sustav naplate parkinga, Opatija je potrošila više od 400 tisuća kuna na nove aparate. Iako se gradska tvrtka koja ih je i postavila hvali da iste aparate ima još samo jedna velika europska metropola, većina građana i turista ih ne znaju koristiti. Tvrde da su aparati prekomplicirani, uputstva presitna, a plaćanje traje predugo. Zbog kompliciranog postupka kupovine parkirnih karti građani su uvjereni da će zbog toga u ljetnoj sezoni dolaziti do stvaranja velikih gužvi, piše RTL Vijesti.

Prvi pokušaj plaćanja parkinga - ništa! Drugi pokušaj - opet ništa! Tek iz trećega, aparat se pali. Ali... - Što, moram staviti registracijsku oznaku - pitala se Katarina Benić.

Nije ju znala napamet pa je otišla do automobila. Pokušala je ponovno, čitala upute, tipkala i nakon gotovo četiri minute konačno platila. Pa onda još malo čekala... - Užas! Iskreno, mislim da je malo prekomplicirano – dodaje Katarina.

Nije ona jedina koja se nije snašla na novim uređajima. Većina ljudi koja se zatekla kraj aparata nije razumjela kako platiti parkiranje. Inače, sat parkinga u ovom gradu iznosi deset kuna. Ako se vozač odluči parking platiti s novčanicom od 100 kuna aparat mu neće vratiti ostatak. Po ostatak se može u direkciju tvrtke, međutim oni koji dođu subotom poslijepodne ili nedjeljom zateći će prazne urede jer direkcija ne radi.

Iz direkcije su dali i službeno objašnjenje: - Ukoliko odbije transakciju, aparat neće realizirati transakciju sa 100 kuna sigurno. Ukoliko se želi platiti samo dva sata, korisnik će dobiti nazad papirić na kojem će pisati kod i s tim kodom unutar mjesec dana bilo kada se može doći u prostorije Opatije 21 i dobiti povrat novca - objasnio je direktor tvrtke Opatija 21, Igor Štok.

Ipak, hvale se, nisu ovo bilo kakvi aparati, osim Opatije ima ih samo Barcelona. I do kraja iduće godine bit će ih još 20. Potom stiže i specijalno vozilo sa šest kamera koje će koštati 400 tisuća kuna, a zamijenit će kontrolore karata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 01:06