Rekordne brojke

Turistički uspjeh: Po prvi put su nam strani turisti donijeli više od 10 milijardi eura

Prihodi od stranih turista lani su iznosili 603 milijuna eura više nego 2017.
Turisti na plaži
 Ivo Ravlic / CROPIX

Prihodi od stranih turista u hrvatskom turizmu prošle su godine prvi puta premašili 10 milijardi eura odnosno iznosili gotovo 10,1 milijardu eura, što je za oko 603 milijuna eura ili 6,4 posto više nego u 2017., izvijestili su iz Ministarstva turizma na temelju podataka Hrvatske narodne banke (HNB).

Po podacima HNB-a samo u četvrtom tromjesečju 2018. prihodi od stranih turista u turizmu su iznosili gotovo 852 milijuna eura, što je također više nego u istom razdoblju 2017., i to za 5,6 posto ili za gotovo 45 milijuna eura.

Komentirajući te podatke, ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je da je turizam nakon lanjskog porasta prihoda i ovu godinu počeo s nastavkom rasta turističkog prometa, što je, kako je ocijenio, preduvjet kako bi na godišnjoj razini jačali konkurentnost i ostvarivali još veće prihode te time potaknuli cjelokupno gospodarstvo.

Iz Ministarstva turizma podsjećaju pritom i na Satelitski račun turizma (TSA) Hrvatske za 2016. prema kojem je ukupna turistička potrošnja, inozemna i domaća, u toj godini dosegnula 10,4 milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 09:02