Signalitics

Trump najavio zabranu putovanja iz Europe u SAD, burze reagirale

Posljedice koronavirusa dosada su rezultirale znatnom štetom za svjetski turizam i opskrbne lance
Američki predsjednik Donald Trump
 AFP

ŠTO SE DOGODILO?

Vodeći svjetski dionički indeksi jučer su zabilježili snažnu korekciju nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio zabranu putovanja iz Europe u SAD kako bi se spriječilo širenje koronavirusa kojim je trenutačno u SAD-u zaraženo preko 1000 ljudi. Odluka o zabrani putovanja rezultirala je i novim padom cijena nafte budući da manje međukontinentalnih letova implicira i nižu potražnju za istom.

ŠTO TO ZNAČI?

Posljedice koronavirusa dosada su rezultirale znatnom štetom za svjetski turizam i opskrbne lance. Daljnji razvoj bolesti prijeti značajnom širenju u druge važne ekonomije (poput SAD-a), ali i siromašnije ekonomije koje se teže nose sa bolesti i iz kojih je vjerojatnost širenja bolesti veća. Čak i da toplije vrijeme rezultira smanjenjem broja zaraženih, neizvjesnost će na tržištu ostati prisutna barem sljedećih šest tjedana. Posljednja analiza Focus Economicsa o očekivanom utjecaju koronavirusa na svjetsku ekonomiju, pokazuje kako vjerojatnost izbijanja recesije na svjetskoj razinu u sljedećih 12 mjeseci sada prelazi 40%.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Za domaću ekonomiju najveći rizik je, osim samog širenja bolesti unutar granica države, prolongacija neizvjesnosti i širenje bolesti u susjednim zemljama što ugrožava početak turističke sezone. Domaći turistički sektor neupitno će osjetiti udarac u pred Uskršnjem periodu kada uobičajeno bilježi povećan broj gostiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:21