Wall Street
 Angela Weiss / AFP
Svjetska tržišta

Trište palo, ulagače razočaralo jedno izvješće u koje su se polagale velike nade

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica porasle više od 1 posto
Piše: HinaObjavljeno: 24. travanj 2020. 12:40

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi stagnirali jer je ulagače razočaralo izvješće da je eksperimentalni lijek protiv koronavirusa podbacio u prvom kliničkom ispitivanju, dok je podršku tržištu pružio podatak o usporavanju rasta nezaposlenosti u SAD-u.

Dow Jones ojačao je 39 bodova ili 0,17 posto, na 23.515 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,05 posto, na 2.797 bodova, a Nasdaq indeks 0,01 posto, na 8.494 boda.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica porasle više od 1 posto jer je podatak da je prošloga tjedna broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao za 4,4 milijuna, manje nego tjedan dana prije, potaknuo nadu ulagača da se utjecaj koronakrize na tržište rada bliži kraju.

Ipak, to izvješće nije izazvalo euforiju jer je u posljednjih pet tjedana bez posla ostalo više od 26 milijuna Amerikanaca, čime su izbrisana sva radna mjesta stvorena od financijske krize 2008. godine.

Loše je, pak, na tržište utjecala vijest da lijek remdesivir tvrtke Gilead Science u prvom ispitivanju nije poboljšao stanje pacijenata ni smanjio prisutnost patogena u krvotoku.

Prije tjedan dana u taj su lijek polagane velike nade jer su u prvoj studiji bolesnici od Covid-19 pozitivno reagirali na taj lijek.

„Prošloga je tjedna vijest da bi Gilead mogao proizvesti lijek protiv koronavirusa potaknula nade u brži oporavak. No, to je sada manje vjerojatno, pa je jasno da je tržište palo“, kaže David Katz, direktor u tvrtki Matrix Asset Advisors.

Najviše su jučer porasle, u prosjeku za 3 posto, cijene dionica u energetskom sektoru, što se zahvaljuje daljnjem oporavku cijena nafte, nakon što su početkom tjedna pale na najniže razine od 1999. godine.

Posljednjih su tjedana cijene dionica na Wall Streetu snažno porasle, zahvaljujući nadi ulagača da je širenje koronavirusa blizu vrhuncu, da će se uskoro olabaviti restrikcije na poslovanje kompanija i da će veliki fiskalni i monetarni poticaji ublažiti gospodarske štete.

Zbog toga je S&P 500 indeks porastao više od 20 posto u odnosu na svoju najnižu razinu u ožujku.

No, i dalje je oko 15 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute u veljači.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,97 posto, na 5.826 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,95 posto, na 10.513 bodova, a pariški CAC 0,89 posto, na 4.451 bod.

Linker
12. siječanj 2021 16:30