Istraživanje

Tri četvrtine građana najbogatijih zemalja očekuje manja primanja nakon pandemije

Njihov je udio najveći među zemljama članicama G7 - usporedbe radi, u SAD-u takvu je ocjenu navelo 74 posto ispitanika a u Velikoj Britaniji 70 posto
Ilustracija
 Berislava Picek / CROPIX

Gotovo tri četvrtine građana skupine sedam najbogatijih zemalja svijeta očekuje manja primanja kućanstava zbog pandemije koronavirusa, pokazalo je istraživanje objavljeno u srijedu.

Kako bi se zaustavio zarazni virus izolirane su čitave regije, zaustavljeno je pružanje usluga i proizvodnja i prekinuti su nabavni lanci. U Italiji koja trenutno trpi najteže posljedice zaraze u Europi, čak 82 posto ispitanika obuhvaćenih istraživanjem Kantara navelo je da su se primanja njihovih kućanstava smanjila zbog epidemije odnosno da očekuju njihov pad.

Njihov je udio najveći među zemljama članicama G7 - usporedbe radi, u SAD-u takvu je ocjenu navelo 74 posto ispitanika a u Velikoj Britaniji 70 posto.

Najmanji je udio ispitanika koji očekuju financijski pritisak u Njemačkoj. U svim zemljama G7 većina anketiranih izjavila je da dulje i češće pere ruke. U Britaniji je samo 28 posto ispitanika navelo da sada češće rade od kuće, a samo nešto više od polovine da izbjegavaju posjete starijim i ranjivim rođacima i prijateljima kada je to moguće.

Internetska anketa provedena je prošlog tjedna, prije no što je britanska vlada preporučila građanima da ostanu kod kuće. U Japanu je najveći broj ispitanika izjavio da su počeli nositi masku (65 posto), ali najmanje njih poduzima druge mjere navedene u anketi, poput održavanja razmaka prema drugim ljudima, češćeg pranja ruku i izbjegavanja nepotrebnih društvenih kontakata.

U Njemačkoj, Kanadi i Velikoj Britaniji više od polovine ispitanika smatra da su javne službe u njihovim zemljama spremne uhvatiti se u koštac s epidemijom i njezinim posljedicama. Najnižu razinu povjerenja iskazali su ispitanici u Francuskoj - samo 33 posto njih drži da se njihova zemlja može nositi s epidemijom.

U Italiji, koja je do sada zabilježila više od 6.800 smrtnih slučajeva, najviše je ispitanika "jako zabrinuto" za zdravlje lokalne zajednice, a brine ih i dostupnost zdravstvenih usluga i skrb za starije i ugrožene.

Italija je pak zauzela prvo mjesto po broju anketiranih koji snažno odobravaju reakciju vlade na pandemiju - takvu je ocjenu iznijelo ukupno 39 posto ispitanika. Najnižu razinu povjerenja iskazali su ispitanici u Japanu - samo pet posto njih odobrava vladine mjere. Slijedi Britanija sa 17 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:58