Blagodat manjeg PDV-a

Trgovci krenuli s velikim sniženjima hrane: Meso, voće i povrće jeftinije i do 30 posto

Nigdje se ne radi o sniženjima manjim od deset posto
Ilustracija
 Tomislav Krišto / Željko Hajdinjak / Hanza Media

Svi vodeći trgovački lanci u zemlji ponudili su jučer, prvog dana primjene smanjenog PDV-a na meso, voće, povrće, ribu i jaja, znatno niže i akcijske cijene tih proizvoda. Pojeftinjenja, primjerice, traženijih pilećih, svinjskih i goveđih proizvoda kreću se i do trideset posto, ali nigdje se ne radi o sniženjima manjim od deset posto, koliko se moglo i očekivati zbog smanjenja stope PDV-a od 1. siječnja.

Bivši predsjednik Uprave Konzuma Drago Munjiza procjenjuje da se u prva četiri mjeseca može očekivati smanjenje cijena proizvoda, na koje je PDV gotovo prepolovljen, za deset posto.

- Kada imate smanjenje porezne stope na proizvod za 13 indeksnih poena, onda se to kroz cijenu u trgovini obično iskazuje kroz pojeftinjenje od 9,6 posto. Trgovci to obično zaokruže na devet ili deset posto. Sve iznad toga je zadiranje u trgovačku maržu, a jasno je da neki trgovački lanci možda mogu posegnuti i u smanjenje svoje marže - komentira Drago Munjiza. Naš sugovornik ovotjedna smanjenja cijena na meso, voće, povrće, ribu i jaja od trideset i više posto smatra uobičajenim marketinškim potezima.

Ušteda

- Ovdje govorimo o dijelu proizvoda, poput nekih vrsta povrća, koji imaju vrlo izraženu sezonalnost u opskrbi, a samim time i u cijenama. Što će se kasnije događati s cijenama takvih proizvoda ovisi o nizu faktora - upozorava Munjiza.

U svakom slučaju, najava ministra financija Zdravka Marića, dana prilikom slanja paketa zakona sa smanjenjem PDV-a na hranu u Sabor, da će četveročlana hrvatska obitelj zbog smanjenog PDV-a na ključne prehrambene proizvode godišnje uštedjeti 872 kune, mogla bi se pokazati točnom.

Naime, ako novo oporezivanje na dio prehrambenih artikala primijenimo, primjerice, na cijene devet proizvoda (najtraženije vrste piletine, svinjetine, pastrva, jabuka, banana, jaja...) koje od jučer vrijede u jednome od naših najvećih trgovačkih lanaca, dolazi se, usporedbom s cijenama koje su vrijedile u prosincu lani, do ukupnog pojeftinjenja od 23 kune i 66 lipa. Kada tome dodamo cijene pelena, na koje se od prekjučer također primjenjuje snižena stopa PDV-a, dolazimo do ukupne uštede od 35 kuna, što bi na godišnjoj razini moglo donijeti uštede o kojima je govorio ministar financija.

U paketu proizvoda koji smo analizirali, a koji predstavlja redovite, a ne akcijske cijene jednog od naših najvećih trgovačkih centara, kilogram piletine pojeftinio je za dvije kune i 40 lipa, pola kilograma svinjskog buta za tri kune i 65 lipa, kilogram banana za kunu i 91 lipu, a svježa pastrva za tri kune i 84 lipe.

Efekti smanjenja

Za povoljan učinak kresanja PDV-a na meso, povrće, voće, ribu i jaja ključan je velik broj proizvoda s polica naših trgovina na koje se porezno smanjenje može primijeniti. Tako su nas iz Kauflanda izvijestili da su snizili cijene više od 130 vrsta svježeg mesa i ribe, oko 20 vrsta jaja, više od 50 vrsta pelena i više od 170 različitih vrsta voća i povrća.

- Efekte smanjenja stope PDV-a prenijeli smo na naše kupce kroz niže maloprodajne cijene već od 1. prosinca prošle godine - ističu u Kauflandu, koji nije bio jedini trgovački lanac koji je primjenjivao niži PDV na dio prehrambenih proizvoda i prije stupanja zakona na snagu. Početkom prosinca lani smanjenom poreznom opterećenju cijene mesa, povrća, voća, ribe i jaja prilagodio se Lidl. U tom trgovačkom lancu nove, snižene cijene objavili su za 2000 proizvoda.

Tržnice

- U Konzumu oko 2000 artikala ima nižu cijenu, čime na svoje kupce prenosimo cjelokupni iznos ušteda koje su rezultat sniženja PDV-a na određene kategorije proizvoda sa 25 na 13 posto - kazao nam je član Uprave Konzuma za nabavu i marketing Zoran Mitreski. U Sparu su nam naveli kako su cijene 1500 proizvoda u njihovim trgovinama smanjene za više od 9,6 posto, koliko donosi porezno rasterećenje.

- Spar Hrvatska snizio je cijene proizvoda sukladno odluci Vlade o smanjenju PDV-a na svježe meso, ribu, voće, povrće, jaja i dječje pelene sa 25 na 13 posto - priopćili su nam iz te kompanije.

Kad je u pitanju efekt smanjenog PDV-a na meso, voće, povrće, ribu i jaja u ponudi domaćih tržnica, Jutarnji se obilaskom najpoznatije zagrebačke tržnice Dolac uvjerio u pojeftinjenja koja je donio smanjeni PDV. Tako kilogram rajčice na Dolcu sada više nećete morati platiti deset kuna, već sedam, kilogram limuna i klementina pojeftinio je za dvije kune, odnosno sada košta pet kuna, dok je cijena kile tikvica pet kuna niža i stoji deset kuna, ispričali su nam trgovci.

- Jaja kupujem uvijek na istom štandu i danas sam ih platila šest kuna umjesto osam - ispričala nam je Marija Vidović, dodavši da su prodavači naglasili da je cijena niža upravo zbog manjeg PDV-a.

S druge strane, iz mnogih mesnica rekli su nam da se tek pripremaju za uvođenje novih cijena pa se rijetko koja od njih mogla pohvaliti nižim cijenama. Jedna od mesnica na Dolcu, koja je snizila cijene zbog smanjenog PDV-a, je Francek. Njihov buncek, primjerice, od 1. siječnja više ne stoji 35,90, već 29,90 kuna, rekla nam je mesarica Snježana Grgac, a svinjski lungić jeftiniji je čak osam kuna pa sada košta 67 kuna. Osim Franceka, cijene je snizila i mesnica Vajda gdje sada, poručio nam je mesar Josip Radatović, svinjski kare košta 26,90 umjesto ranijih 28,90 kuna. Isto toliko snizili su i cijenu vratine.

Najavljene kontrole

Mnoge će razveseliti činjenica da je i riba pojeftinila, pa su tako sada orada i brancin deset kuna jeftiniji.

- Orada više ne košta 85 kuna nego 75, a lignje, koje su prije stajale 130, sada se mogu kupiti za 120 kuna - kazala nam je Milena Vujasinović iz ribarnice Ora Adriatica.

S obzirom na to da siječanjsko nije jedino smanjenje poreznog opterećenja na hranu posljednjih godina, a bilo je pritužbi kako se dio proizvođača i trgovaca u formiranju cijena nakon smanjenja poreza ponaša kao da se ništa nije dogodilo, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić još je prije najnovijih poreznih izmjena najavio kontrole tržišta koje će pokazati jesu li istaknute cijene u skladu s pripadajućim poreznim izmjenama.

Screenshot

Screenshot

Screenshot

Screenshot

Anketa na Dolcu: Jeste li primijetili sniženja?

Dora Pucević, Zagreb

Primijetila sam već ranije da su u Lidlu niže cijene, a danas i u Vindiji. Mislila sam da će tako biti i na placu, ali cijene su iste kao i na Staru godinu.

Katica Domitrović, Zagreb

Na placu su uvijek niže cijene nego u trgovinama, a čini mi se da su sada još bolje. Papriku sam, recimo, prije kupovala za 22 kune, a danas sam je platila 16 kuna.

Štefica Šurina, Zagreb

Cijene su niže. U mesnici sam kupila svinjski but i platila sam ga 22 kune. Prošli tjedan bi ga sigurno bila platila šest, sedam kuna više. Bilo je i vrijeme da nam malo izađu u susret.

Andrea Depolo, Zagreb

Iskreno, na placu nisam vidjela da je išta drukčije nego prije par dana. Bila sam u ljekarni i tekućinu za leće sam platila pet kuna manje, možda trgovcima na placu treba vremena da se uhodaju.

Nada Kovačević, Zagreb

Ma niže su cijene, ali jedva. Ni ne osjeti se. To je smiješno, za nas potrošače tih kunu, dvije ništa ne znači, a neki nisu čak ni toliko smanjili.

Petar Krešimir Novosel, Zagreb

Ništa nisam primijetio, sve je isto. Kupio sam kilu jabuka i platio ih pet kuna, a isto toliko me koštalo i prije.

Mladen Cesar, Zagreb

To je mazanje očiju. Nisam primijetio apsolutno nikakvu razliku, na placu sve košta isto.

Rudolf Ćurković, Zagreb

Nažalost, nisam još ništa primijetio, na placu je sve isto kao i prošli tjedan, ali nadam se da će cijene biti niže. Nama penzionerima svaka kuna puno znači tako da pozdravljam tu mjeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:24