Signalitics

Trend pogoršanja ekonomske izvedbe eurozone polako se privodi kraju

S iznimkom indikatora sentimenta prerađivačkog sektora, sentiment u svim ostalim sektorima eurozone ostaje oko ili iznad svog dugoročnog prosjeka
Madridska burza
 Andrea Comas / REUTERS
ŠTO SE DOGODILO?

Trend blagog poboljšanja ekonomskih indikatora euro zone nastavljen je u proteklim danima. Indikator ekonomskog sentimenta u studenom je zabilježio prvi rast u protekla tri mjeseca. Četiri od pet sektora koje indikator prati su zabilježili poboljšanje sentimenta u odnosu na prethodni mjesec uz najveći rast u trgovini na malo. Istovremeno, rast novčane mase je ubrzao u listopadu te se kreće oko najviših razina ostvarenih u protekle dvije godine.

ŠTO TO ZNAČI?

S iznimkom indikatora sentimenta prerađivačkog sektora, sentiment u svim ostalim sektorima eurozone ostaje oko ili iznad svog dugoročnog prosjeka. Europska komisija je pritom istaknula da, iako se procjena menadžera oko prošle izvedbe i aktualnih narudžbi pogoršala, njihova očekivanja vezana uz buduća kretanja su se poboljšala. Kretanja novčane mase u prošlosti su se pokazala kao dobar indikator kretanja bruto domaćeg proizvoda te je ovo još jedan čimbenik koji upućuju na poboljšanje ekonomske izvedbe u narednim kvartalima.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Postoje određeni znakovi koji sugeriraju da se trend pogoršanja ekonomske izvedbe eurozone polako privodi kraju te da bi početkom sljedeće godine mogli vidjeti prve značajnije pokazatelje oporavka. Iz perspektive domaće ekonomije ovo implicira da bi se ekonomska situacija u eurozoni mogla potencijalno poboljšati prije nego što se negativni učinci uspiju preliti na ekonomsku izvedbu Hrvatske što bi osiguralo nastavak rasta oko aktualnih razina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 03:29