Bakšiš

Totalni vodič za napojnice: treba li dodatno nagraditi uslugu u kafiću i restoranu?

Novinarka Like-a mjesecima je razgovarala sa zagrebačkim ugostiteljima i napravila jednostavna pravila
Napojnice su najviše ostavljaju u SAD-u
 SHUTTERSTOCK
Novinarka Like-a mjesecima je razgovarala sa zagrebačkim ugostiteljima i napravila jednostavna pravila

Mjesecima već promatram gužve na zagrebačkim šankovima; naguravanja, ispijanja, trkanja, dovikivanja, ali na kraju pažnju nekako spontano najviše posvetim trenutku plaćanja.

Vadi li lik krupne ili sitne pare, i ono najvažnije - koliko će manče ostaviti za tih pet piva koje je upravo kupio za sebe i neke prijatelje?

Moram priznati kako sam nakon nekoliko mjeseci pomnog istraživanja zapravo shvatila da je napojnica, kao neko sredstvo nagrade, u Hrvatskoj poprilično izumrla kroz posljednjih nekoliko godina.

"Ma daj molim te, ljudi ne da ništa ne ostavljaju, nego doslovno pokupe svaku lipu koja je eventualno ostala od računa. Kad bih morao onako od oka procijeniti, mislim da napojnicu ostavi možda trećina posjetitelja", priča mi jedan konobar iz jednog zagrebačkog noćnog kluba....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. studeni 2025 07:49