Signalitics

Tjedni pregled tržišta: fokus investitora na Appleu, vrijednost tvrtke pala za 200 mlrd. $

Negativna izvedba američkih dioničkih indeksa iz prethodnog tjedna nastavila se i početkom ovog
Kampus Applea u Cupertinu, Kalifornija
 Profimedia, Newscom

Negativna izvedba američkih dioničkih indeksa iz prethodnog tjedna nastavila se i početkom ovog, a da bi isti zabilježili stabilizaciju u četvrtak uslijed oporavka dionica energetskog i tehnološkog sektora. U fokusu investitora pritom se našlo izdanje Applea koje je nastavilo bilježiti silazne pritiske nakon što su dva vodeća dobavljača kompanije smanjila svoja očekivanja rasta u narednom periodu. Dodatan pritisak stigao je od silaznih revizija od strane Goldman Sachsa koji je u narednom trgovinskom danu snizio očekivanu cijenu dionice Applea na horizontu od 12 mjeseci s 222 dolara na 209 dolara.

Nakon što je u toku ljeta Apple postao prva kompanija koja je dosegnula vrijednost tržišne kapitalizacije od trilijuna dolara, vrijednost kompanije je smanjena za nešto manje od 200 milijardi dolara vrijednosti. Usporedbe radi, godišnji bruto domaći proizvod Hrvatske iznosi oko 55 milijardi dolara. Korekcija cijene inicijalno je počela kao odgovor investitora na slabija očekivanja rasta zarada od strane same kompanije te promjene u načinu izvještavanja za koje se smatra da su uvedene s ciljem prikrivanja padajuće potražnje za Appleovim proizvodima.

Korekcija cijena nafte intenzivirala se u tjednu iza nas pri čemu je Brent nafta zabilježila pad od 6,3% u utorak na ispod 65 dolara po barelu nafte – najniža razina od sredine ožujka ove godine. WTI nafta je zabilježila i snažniju korekciju od 7,1% - najsnažniji jednodnevni pad u više od tri godine. Postojeći razlozi pada cijena dodatno su naglašeni objavom predsjednika Trumpa na Twitteru u ponedjeljak gdje je pozvao OPEC da ne smanjuje proizvodnju nafte (usprkos činjenici da je snažan rast ponude rezultirao značajnom korekcijom cijena u protekla dva tjedna). U svom posljednjem mjesečnom izvještaju OPEC je smanjio očekivanja potražnje za naftom u narednoj godini te smatra da će tržište bilježiti višak ponude od 1,3-1,4 milijuna barela nafte dnevno u sljedećoj godini ako proizvodnja OPEC-a ostane nepromijenjena. Neizvjesnosti na naftnom tržištu se nastavljaju pri čemu bi se jasnija slika mogla dobiti početkom sljedećeg mjeseca kada je na rasporedu sljedeći sastanak OPEC-a.

Italija je u utorak uputila Europskoj komisiji pismo s minimalnim izmjenama fiskalnih planova uz zadržavanje planiranog deficita proračuna na razini od 2,4% BDP-a usprkos izraženom neslaganju Komisije i zahtjevom za izmjenama. Nastavno na navedeno očekuju se reakcije Europske komisije pri čemu vrijedi istaknuti kako ne postoji službeni mehanizam kojim bi Europska komisija ostvarila utjecaj na fiskalnu politiku Italije, dok se mogućnost sankcija svodi na izdavanje kazne u maksimalnom iznosu od 0,5% BDP-a. Nakon što su turbulencije u Italiji uzrokovale deprecijacijske pritiske na euro u proteklim tjednima, vijest je dočekana bez reakcije na deviznom tržištu. Pritom zadržavamo naše mišljenje kako su zbivanja u Italiji ključna prijetnja izvedbi eura u narednom periodu.

Konačno, nakon što su Velika Britanija i EU postigli načelni dogovor oko uvjeta izlaska te budućnosti odnosa ekonomija nakon toga, ostavka ministra Dominica Raaba i opozicija s kojim se britanska premijerka May susreće u parlamentu pokazuju kako put do konačnog dogovora neće biti jednostavan. Na navedeno je upozorio i francuski premijer istaknuvši kako zemlja mora biti spremna za izlazak Velike Britanije iz EU bez dogovora. U svijetlu navedenog deprecijacijski pritisci na britansku funtu su obnovljeni, a korekciju su zabilježile i dionice kompanija dominantno izložene britanskoj ekonomiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 13:28