Signalitics

Tjedni pregled tržišta: dionički indeksi se korigiraju, no investitori su i dalje oprezni

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Korekcija američkih dioničkih indeksa intenzivirala se u tjednu iza nas pri čemu je S&P 500 dionički indeks u srijedu zabilježio pad šesti uzastopni trgovinski dan čime je njegov ovogodišnji povrat poguran u negativan teritorij nakon što je na svom vrhuncu početkom listopada iznosio gotovo 10%. Nasdaq dionički indeks koji se sastoji od dionica tehnološkog sektora u srijedu je zabilježio svoju najsnažniju jednodnevnu korekciju u proteklih sedam godina pri čemu mu se ovogodišnja stopa povrata i dalje nalazi na solidnih 6%, ali znatno ispod povrata od gotovo 20% koliko je nosio početkom ovog mjeseca.

Do povećane averzije investitora prema rizičnoj imovini dolazi uslijed straha investitora od usporavanja svjetske ekonomije u nadolazećoj godini, rasta troškova financiranja uslijed normalizacije kamatnih stopa Fed-a te projekcija američkih kompanija vezano uz buduće stope rasta profita koje sugeriraju nešto niže stope rasta u periodu ispred nas. Izuzev navedenog, na sentiment investitora negativan utjecaj ima i neizvjesnost oko trgovinskih odnosa SAD-a i Kine, ali i dogovora koji će Velika Britanija postići s Europskom unijom nakon „Brexita“ te postojeće nesigurnosti oko proračuna Italije za 2019. godinu.

Govoreći o potonjem, istaknimo kako je Europska komisija učinila presedan i odbila prijedlog proračuna Italije za 2019. godinu. Italija sada ima na raspolaganju tri tjedna da dostavi novi prijedlog proračuna, no ključni vođe su već ranije istaknuli kako nemaju namjeru odustati od trenutnog plana potrošnje. Ukoliko Italija nastavi sa spomenutom retorikom, Europska komisija ima mogućnost izricanja kazne u maksimalnom iznosu od 0,5% BDP-a, ali ne i mogućnost da spriječi Italiju u realizaciji namjeravanih mjera. Kao što smo već istaknuli, neodgovorna fiskalna politika Italije u kombinaciji s visokom razinom javnog duga od oko 130% BDP-a i nedostatkom reformi koje bi potaknule rast ekonomije u srednjem roku, stavljaju Italiju u poziciju ključnog kandidata za izbijanje nove dužničke krize u euro zoni u silaznoj fazi ekonomskog ciklusa.

Tečaj EUR/USD pao je ispod razine od 1,14 dolara za jedan euro prvi put od sredine kolovoza ove godine uslijed potrage investitora za dolarom kao sigurnim utočištem te deprecijacijskih pritisaka na euro koji proizlaze iz turbulencija u Italiji i ispod očekivane objave sentiment indikatora. Za razliku od 2010. godine kada su prinosi bili niski na globalnoj razini, dolar trenutno nudi solidnu stopu povrata za investitore, dok monetarna politika ECB-a nije u mogućnosti učiniti mnogo toga za euro u vidu i dalje niskih stopa rasta bazične inflacije te usporavanja ekonomije eurozone.

Saudijska Arabija je početkom tjedna objavila kako imaju namjeru povećati proizvodnju nafte na dosada rekordno visoke razine što je u kombinaciji s očekivanjima smanjene potražnje uslijed usporavanja svjetskog rasta dovelo do snažne korekcije cijena nafte. Brent naftom se pritom trguje na 13% nižim razinama u odnosu na vrhunac koji je dosegnula početkom ovog mjeseca, a investitori iščekuju informacije oko učinka početka implementacije sankcija Iranu na izvoz nafte u toku sljedećeg mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 10:50