Signalitics

Tjedan iza nas na burzama: koalicija u Italiji i Trumpovo predomišljanje oko sastanka

Skulptura bika na Wall Streetu
 Profimedia, Alamy

3 ključna događaja koja su obilježila protekli tjedan:

1. Stvaranje koalicije u Italiji

Populistička stranka Five Star Movement i desno orijentirana Lega Nord su prije tjedan dana potpisale koalicijski ugovor. Pritom, predložene koalicijske reforme bi pema procjenama mogle dovesti do rasta proračunskog deficita od 7%. Potonje između ostalog uključuju porezno rasterećenje te uvođenje minimalnog dohotka od 780 eura mjesečno za sve odrasle koji aktivno traže posao. Oba dvije stranke zahtijevaju napuštanje aktualne reforme mirovinskog sustava kojom je bišvi premijer Mario Monti imao namjeru postupno podići godine umirovljenje na dob od 67 godina.

Iako drastičniji prijedlozi kao što su incijalno traženi oprost duga od ECB-a u iznosu od 250 milijardi eura, nisu ušli u finalni program koalicije, činjenica da su takve ideje raspravljanje podiže razinu političke premije zemlje u očima investitora.

Kao što je istaknuto, spomenute mjere izgledno će povećati proračunski deficit Italije u narednom periodu budući da očekivano samostalno financiranje putem snažnijeg rasta će u najboljem slučaju imati umejren učinak. Čak i ako koalicija odustane od nekih predizbornih obećanja, deficit proračuna će svejedno izgledno premašiti kritičnu granicu od 3% prema kriterijima iz Maastrichta (2,3% BDP-a u 2017.) Potonje implicir anastavak uzlaznih pritisaka na ionako visok javni dug Italije od preko 130% te stavlja Italiju u poziciju glavnog kandidata zakrizu kadakamatne stope Euro zone počnu rasti. Na potonje se osvrnuo i ECB koji smatra da visoko zadužene zemlje Euro zone riskiraju bijeg investitora iz njihovih obveznica.

Tržišne reakcije bile su vidljive i u proteklih nekoliko tjedana gdje je prinos na 10-godišnju obveznicu Italije porastao za oko 50bb u odnosu na najnižu razinu u travnju, a što se prelilo i na ostale zemlje na periferiji Euro zone kao što su Portugal i Španjolska.

U međuvremenu, Financial times je objavio kako su neki od najuglednijih njemačkih ekonomista istupili protiv aktaulnih prijedloga francuskog predsjednika Macrona za dubljom integracijom Euro zone te su pozvali vođe zemalja kako bi se izradili okviri koji bi dopuštali zemljama da napuste jedinstveno valutno područje. Sve navedeno sugerira kako razlike između Ekonomija Euro zone postaju naglašene ususret sastanku vođa zemalja Europske unije koji je na rasporedu u lipnju, a što zauzvrat podiže političku premiju Euro zone.

2. Nastavak pada sentiment indikatora Euro zone u svibnju

Nakon što je rast ekonomije Euro zone usporio u prvom kvartalu ove godine, posljednje objave PMI indikatora sentimenta ukazuju na nastavak korekcije u svibnju. Sentiment indikatori pritom se i dalje nalaze u području koje implicira ekonomski rast te iznad svog dugoročnog povijesnog prosjeka. ipak, nedavna izvedbe sugerira da bi ekonomija Euro zone mogla rasti po nešto nižim stopama od onih u prethodnoj godini.

Na navedeno je nedavno upozorio i ECB, a bilješke sa posljednjeg sastanka Vijeća koje su objavljene ovaj tjedan pokazuju da glavni rizik po budući smjer monetarne politike predstavljaju nesigurnosti vezane uz buduće ekonomske izglede.

3. Američki predsjednik Trump otkazao sastanak sa vođom Sjeverne Koreje

Američki predjednik Trump u četrvtak je otkazao sastanak sa vođom Sjeverne Koreje koji je bio zakazan 12. lipnja te je trebao utrnuti put denuklearizaciji Sjeverne Koreje. Podsjećamo, kako je Trump nedavno javno pozvao Sjevernu Koreju na suradnju te obećao kako će im ista osigurati zaštitu, sigurnost i bogatstvo. Ipak, Trump je tom prilikom izjavio kako će u slučaju nesuradnje SAD provesti „Libijski model“ u Sjevernoj Koreji što se protumačilo kao izravna prijetnja Kim Jong Un-u.

Nakon otkazivanja sastanka od strane SAD-a, iz Sjeverne Koreje je stiglo prioćenje kako su i dalje otvoreni za rješavanje problema bilo kada i na bilo koji način te da žele da se sastanak održi. Razlog otkazivanja sastanka od strane SAD-a je,prema priopćenju, neprijateljski govor ministra Sjeverne Koreje prema jednom od članova Trumpove administracije koji je prethodno imao prijeteće govore usmjerene prema Pyongyangu. navedeno je povečalo averziju investitora prema rizičnoj imovini te dovelo do rasta vrijednosti tradicionalno sigurnijh oblika ulaganja kao što su plemeniti metali te švicarski franak i japanski jen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 04:11