Tržišno natjecanje

Švicarski regulatori kaznili pet najvećih svjetskih banaka s ukupno 90 milijuna franaka

Najviša je kazna, od 28,5 milijuna franaka, izrečena američkom Citigroupu
Royal Bank of Scotland
 Profimedia, Alamy

Švicarski regulatori izrekli su u četvrtak novčane kazne pet najvećih svjetskih banka u ukupnom iznosu 90 milijuna švicarskih franaka zbog narušavanja tržišnog natjecanja u trgovini valutama.

Trgovci pet banaka koordinirali su u neformalnim razgovorima na internetu transakcije na tržištima 10 valuta, uključujući dolar, euro, funtu, jen i franak, prema COMCO-u.

Najviša je kazna izrečena američkom Citigroupu, od 28,5 milijuna franaka, a prate ju britanski Barclays s 27 milijuna franaka, te Royal Bank of Scotland s 22,5 milijuna franaka.

Niže kazne odrezane su američkom JP Morganu, od 9,5 milijuna franaka, te japanskom MUFJ-u, od 1,5 milijuna franaka. U dogovorima su sudjelovali i trgovci švicarskog UBS-a, ali je banka pošteđena kazne jer je obavijestila vlasti o kršenju propisa. Istraga je obuhvatila i švicarski Credit Suisse ali još nije završena, dodaju švicarski regulatori. Europska komisija izrekla je kazne toj skupini banaka još prije tri tjedna, i to u ukupnom iznosu 1,07 milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2023 12:15