Životni standard

Švicarska je najskuplja zemlja za život dok se Hrvatska našla na 53. mjestu

U svojoj analizi obuhvatili su 132 svjetske zemlje, među kojima je i Hrvatska
Hong Kong, Zagreb, Zürich
 Profimedia, Alamy/ Vedran Đulić/ Profimedia, Alamy / Profimedia, Alamy/ Cropix/ Profimedia, Alamy

Švicarska je uvjerljivo najskuplja zemlja za život, pokazala je to analiza poslovnog magazina CEOWORLD.

U svojoj analizi obuhvatili su 132 svjetske zemlje, među kojima je i Hrvatska, a mjerili su troškove robe, uključujući namirnice, odjeću, cijene taksija, komunalne usluge, internet, prijevoz i restorane.

Drugo mjesto na listi zauzela je Norveška, slijede ju Island, Japan, Danska, Bahami, Luksemburg, Izrael, Singapur te Južna Koreja. S druge pak strane tri velesile - SAD, Kina i Rusija, zauzimaju 20., 80. i 82. mjesto.

Hrvatska je na listi zauzela 53. mjesto, što znači da je za život skuplja od Slovačke, Mađarske te Srbije koja se našla na 98. mjestu, Crne Gore na 90. i Bosne i Hercegovine 96. mjestu. Naravno, što je neka zemlja skuplja za život, to podrazumijeva i da je razvijena, tako da je poželjno stremiti što višem mjestu na ovoj ljestvici jer gdje su veći troškovi, veće su i plaće. Susjedna Slovenija našla se ispred Hrvatske i tako zauzela 47. mjesto.

Kada su u pitanju najomiljenije države Hrvata, Njemačka je zasjela na 29. mjesto najskupljih zemlja svijeta, dok Irska drži 13. mjesto, a Austrija 21. mjesto.

Život je pak najpovoljniji u zemljama poput Pakistana, Indije, Afganistana, Sirije i Tunisa.

Ključ po kojem se provodila ova analiza bili su troškovi života u New Yorku, koji je sam po sebi jako skup. Dakle ako je trošak života u New Yorku 100, a hrvatski rezultat 49,7, ispada da je život kod nas upola jeftiniji nego u tom gradu, pri čemu su cijene najma stana u Hrvatskoj samo 13 posto od cijena koje se plaćaju u New Yorku, cijene namirnica su na 40 posto prosjeka New Yorka, dok su cijene restorana na 43 posto New Yorka.

U najskupljoj Švicarskoj život je 22 posto skuplji nego u New Yorku, pri čemu su troškovi stanovanja upola manji, ali su zato cijene hrane i restorana 20 posto više. Trošak stanovanja u New Yorku uvjerljivo je najviši na svijetu, a na tek 80 posto njihovih najamnina su stanovi u Hong Kongu, Singapuru i Luksemburgu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:34