Smart city

Sve smo bliže bezgotovinskom društvu: kartica je tu za školu, bus, a i uplatu džeparca

Uvođenjem novih tehnologija trebamo poboljšati osnovne gradske usluge, kaže Lukes
Ravnatelj Osnovne škole u Kolinu Lukas Kačer pokazuje kako se koristi kartica
 Mastercard

Na spomen pametnih gradova, većini na pamet padaju Barcelona, New York, Šangaj i drugi gradovi dosta udaljeni od Hrvatske. No, i jedna ne toliko daleka metropola daje sve od sebe da uđe na prestižnu ljestvicu onih koji znaju kako najbolje iskoristiti nove tehnologije da olakšaju svakodnevni život građana.

Državna i lokalna vlast, brojne tehnološke tvrtke i obrazovne ustanove, uz pomoć Mastercarda, žele transformirati Prag, glavni grad Češke i 20. najposjećeniji grad na svijetu. A baš zbog posljednjeg partnera praški se koncept pametnoga grada najviše temelji na stvaranju bezgotovinskog društva, nalik onom u Norveškoj.

U službi građana

- Pametne tehnologije ne znače ništa same po sebi, one trebaju biti u službi građana i posjetitelja Praga. Njihovim uvođenjem trebamo poboljšati osnovne gradske usluge, poput transporta i odvoza smeća i neprestano ih prilagođavati ljudima – naglasio je generalni direktor Mastercarda za Češku, Slovačku i Austriju Miroslav Lukes.

Na ljestvici “najpametnijih gradova” na svijetu iz 2017., prema Smart City Indexu Juniper Researcha, Prag nije uspio ući u top 20. Prvi je Singapur, drugi London, a slijede New York, San Francisco i Chicago. Česi sada daju sve od sebe da uđu na prestižnu ljestvicu, a čini se da im se nove tehnologije itekako sviđaju.

- Više od 90 posto svih kartičnih plaćanja obavljeno je beskontaktno, a broj mjesta na kojima se može plaćati bez gotovine raste iz godine u godinu, i to za duplo. Sve više Čeha plaća mobilnim aplikacijama, a neki čak i pametnim satovima – rekao je Martin Dolejš, business developer iz Mastercarda za češko i slovačko tržište.

Jedna od najbitnijih stvari za Čehe je prijevoz. Autobusom i tramvajem godišnje putuju više od svih susjeda i žele da im to putovanje bude što je moguće lakše. Dokazuju to i podaci Masterindexa – gotovo 80 posto svih putnika prepoznalo je prednosti beskontaktnog plaćanja u javnom prijevozu, a njih 30 posto koristi mobilno plaćanje. Nedavno je predstavljena jedinstvena kartica kojom Česi mogu putovati autobusima, tramvajima i željeznicama, čime je ubrzana kupovina karte, a novčanik je lakši jer imaju samo jednu karticu umjesto njih tri. Gotovina im uopće nije potrebna jer kartu mogu kupiti i beskontaktno, na uređajima postavljenima u javnom prijevozu.

Mastercard
Beskontaktno plaćanje u tramvaju

Kontejneri sa senzorima

U centru Praga je postavljeno i 30 kontejnera koji sa senzorima koji dojavljuju kada ih treba isprazniti, a uskoro će ih biti postavljeno još i više. Time se štedi na troškovima kamiona za prikupljanje, a na ulicama nema smeća.

No, ne radi se samo u glavnom gradu Češke. Kolin, grad sa 30 tisuća stanovnika smješten na 50-ak kilometara istočno od Praga, nevjerojatan je primjer mikro smart cityja i dokaz da i mali gradovi mogu kvalitetno iskoristiti nove tehnologije.

Učenici jedne osnovne škole sudjeluju u pilot-projektu u kojem su dobili jednu karticu koja ima omogućuje cijeli niz usluga – ulazak u školu, korištenje kantine, s tim da im roditelji dan unaprijed mogu odabrati meni, a oni će ga očitovanjem kartice dobiti kod kuharice, posuđivanje knjiga u gradskoj knjižnici. Uz to, tom istom karticom mogu plaćati kartu u javnom prijevozu, a na nju im roditelji mogu staviti i džeparac.

Mastercard
Kartica koju koriste učenici u Kolinu

- Riječ je o projektu jedinstvenom u Europi, a možda i na cijelom svijetu. Dosad smo podijelili 3500 ovakvih kartica, a plan je da se u dogledno vrijeme koriste u svim osnovnim i srednjim školama u Češkoj, kao i na fakultetima – otkrio je mladi ravnatelj osnovne škole u Kolinu Lukas Kačer.

Upotreba kartice je vrlo jednostavna, a ako je učenik izgubi, ona se odmah poništava i nitko drugi je ne može koristiti. Projekt je inicirao Mastercard, a oduševljeni ravnatelj Kačer odmah pristao.

Kolin ima i “pametno” parkiranje, aplikaciju zbog koje više nikad nećete kružiti u bjesomučnoj potrazi za slobodnim parkirnim mjestom. GPS tehnologija dojavljuje gdje točno ima slobodno mjesto, a možete ga i platiti mobitelom.

Kao i Prag, i bitno manji Kolin koristi sistem “pametnog” odvoza otpada, što znači da i građani mogu vidjeti koliko je pun kontejner ispod njihove zgrade i gdje im je najbolje odložiti smeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:48