Zamrznuta javna ponuda

Suspendiran IPO Jacka Ma, regulator pokazao tko je pravi gazda

U listopadu se internetski poduzetnik požalio da regulatorni sustav guši inovacije, sad kineske vlasti od Ant Groupa traže da pri odobravanju kredita slijedi pravila koja vrijede za banke
Jack Ma
 STR/AFP

Posve neočekivano, kineski regulator suspendirao je javnu ponudu dionica Ant Groupa, najavljivanu prije nekoliko tjedana, a koja je po svojoj veličini trebala postići povijesni rekord i prikupiti 37 milijardi dolara. No, na sastanku po četkom ovog tjedna regulator je priopćio vodstvu kompanije kojeg predvodi Jack Ma da će primjenjivati stroža pravila nadzora, primjerena financijskoj instituciji. Nakon toga šangajska burza suspendirala je izlistavanje dionica na tehnološki usmjerenom tržištu STAR, a kompanija je bila prisiljena zamrznuti i javnu ponudu na burzi u Hong Kongu, koja je bila zakazana za četvrtak.

Šok stoljeća

- Komunistička partija pokazala je tajkunima tko je šef. Jack Ma je možda najbogatiji čovjek na svijetu, ali to ne znači ništa. Umjesto sporazuma stoljeća, dobili smo šok stoljeća - rekao je za Reuters Francis Lun, izvršni direktor GEO Securitiesa.

Kompanija se ispričala investitorima zbog neugodnosti, ističući da će im dodatna objašnjenja o suspenziji i zahtjevima za povrat novca dati što je moguće prije. Daljnja pitanja rješavat ćemo u skladu s važećim propisima dviju burzi, poručili su. Alibaba, vlasnik 4,2 posto te fintech kompanije, rekao je da će podržati Ant da se prilagodi i prihvati regulatorni okvir..

Nesporazum

Ono što se spominje kao mogući "nesporazum", ili barem tako misle u kompaniji Ant, kritika je koju je taj veliki internetski poduzetnik uputio regulatoru. Na događaju prošlog mjeseca, na kojem su bili i službenici kineske regulatorne institucije, Ma se požalio da financijski i regulatorni sustav guše inovacije te da ih treba promijeniti na način da potaknu rast. Također, globalnog bankarskog regulatora Baselski odbor nazvao je "klubom staraca".

Sa svojim jedinstvenim poslovnim modelom i bez pravih rivala, kako u Kini, tako i drugdje, analitičari, međutim, smatraju da je Ant uglavnom uspijevao kao tehnološka platforma, daleko od propisa koji vrijede za bankarski sektor, iako ima brojne financijske proizvode.

Kineske vlasti, čini se, trenutačno brine stabilnost financijskog sektora koju ugrožavaju novopridošli treći igrači. Zbog straha od pogoršanja kvalitete kredita, s obzirom na posljedice pandemije koronakrize, za odobravanje kredita banke sve više koriste tehnološke platforme trećih strana, poput Anta. Prema pisanju Reutersa, središnja banka utvrdila je da su pretjerano koristile upravo Antovu tehnološku platformu za odobravanje potrošačkih zajmova.

U poslovanju, ta fin tech kompanija ostvaruje naknadu u posredovanju između korisnika kredita, potrošača i malih poduzeća te oko 100 banaka. No, od oko 21 posto kratkoročnih potrošačkih zajmova u kojima je Ant Group posredovao, samo je dva posto u bilanci kompanije. Prema novim pravilima kineske središnje banke, fintech kompanije ubuduće će morati osigurati barem 30 posto svakog kredita koji odobre s bankom.

Analitičari smatraju ispravnim da se na Ant primjenjuju ista pravila kao i na ostale financijske institucije, jer ona to u suštini jest, te da je to trebalo učiniti i prije. No, nova pravila neminovno će se odraziti na cijenu dionice. Mali ulagači u Kini, koji su pokazivali veliki interes za dionice Ant Groupa uoči IPO na burzama u Šangaju i Hong Kongu, ipak su malo obeshrabreni.

Veliki poraz

Dionice potonule 9%, izbrisano 76 milijardi dolara

Izlaskom na burzu Ant Groupa, Jack Ma je trebao postati najbogatiji čovjek u Aziji. Međutim, taj bivši nastavnik engleskog jezika, vlasnik 4,2 posto Alibabe koji drži trećinu Ant Groupa, morao se suočiti s velikim porazom. Dionice Alibabe potonule su devet posto već prilikom otvaranja burze u New Yorku. Time je izbrisano 76 milijardi dolara tržišne kapitalizacije, dvostruko više nego što je Ant planirao skupiti putem javne ponude. No, prema indeksu Bloomberg Billionairesa, bogatstvo Ma i dalje se kreće oko 54 milijarde dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. kolovoz 2022 02:18