Slučaj švicarac

Sud odbio tužbu potrošača protiv banke i naložio mu da plati 8.750 kuna sudskih troškova

Presuda je donesena neposredno prije odluke Vrhovnog suda da potrošači imaju pravo utvrđivati ništetnost ugovornih odredbi bez obzira na konverziju
Ilustracija
 Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

Do posljednjeg rješenja Vrhovnog suda mnogi su niži sudovi odbacivali tužbe dužnika u CHF-ima koji su kredite prebacili na eure, ali neki su ih ipak prihvatili i upustili se u financijsko vještačenje. Tako je koprivnička ispostava Županijskog suda u Varaždinu prihvatila zaključke vještačenja Općinskog suda u Rijeci sa stalnom službom u Opatiji koji je utvrdio da su svi iznosi preplaćenih kamata uzeti u obzir prilikom konverzije. Tako u konačnici potrošač mora snositi parnični trošak u iznosu od 8.750 kuna.

Općinski sud u Opatiji ne spori da je odredba o promjenjivoj kamatnoj stopi ništetna, u skladu s presudom Vrhovnog suda u slučaju kolektivne tužbe potrošača. Međutim, ujedno utvrđuje da je banka tužitelju ponudila konverziju kako je to nalagao izmijenjeni Zakon o potrošačkom kreditiranju, što je tužitelj i prihvatio.

Tako se u svojoj presudi Županijski sud u Koprivnici poziva na zaključke prvostupanjskog suda da su obje strane sklapanjem Aneksa ugovora o kreditu u CHF 'ugovorno riješili pitanje iznosa koje su preplatili radi neosnovanog povećanja stope ugovorne kamate na način da su ti iznosi njima priznati i uračunati u povrat kredita, sada s valutnom klauzulom u euru'. Stoga tužitelj nema pravo na povrat iznosa kojeg je platio 'na temelju neosnovanog povećanja stope ugovorne kamate'.

Što znači ništetnost ugovornih odredbi i je li obeštećenje dužnika u cijelosti riješeno konverzijom kredita pitanje je na koje i dalje nama jednoznačnog odgovora. Presuda Županijskog suda u Koprivnici donesena je 25. ožujka, što znači neposredno prije presude i rješenja Vrhovnog suda kojima je rečeno da potrošači imaju pravo utvrđivati ništetnost ugovornih odredbi, bez obzira na konverziju. Istodobno, nižim sudovima je ostavljeno da utvrđuju jesu li sporne odredbe riješene ili ne. Za očekivati je da će i ova presuda ići na konačni pravorijek Vrhovnom sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:06