Velika škrtica

Što kad vam 5 GB mobilnog interneta u roamingu postane 480 MB? Naplatit će vam razliku

Naši najveći operateri potvrdili su nam da primjenjuju ovu praksu u poslovanju
Ilustracija
 Davor Pongračić / Hanza Media

Kao, ukinuli su roaming, ali jedan se čitatelj Jutarnjeg prošlog mjeseca neugodno iznenadio kad je otputovao u Sloveniju s internet SIM karticom jednog operatera. Na njoj je, povjerio nam se, imao aktiviran paket u sklopu kojeg ima pravo trošiti 5 GB internetskog prometa dnevno po cijeni od 10 kuna.

“Znate, zgodno mi je imati takvu karticu kad negdje otputujem, a nerijetko i kod kuće kad se dogodi neki kvar na mreži. Pa dok čekam da mi ga operater otkloni, ipak imam pristup internetu po povoljnoj cijeni”, započeo je svoju priču.

Ipak, nakon dolaska u Sloveniju, 5 se GB interneta najednom pretvorilo u 480 MB - a za svaki MB preko te potrošnje operater je našem čitatelju s računa skidao po četiri lipe.

“I tako sve dok mi drugog dana s računa nisu skinuli sav novac”, šokirao se ovaj korisnik.

Poštena uporaba

Uspostavilo se vrlo brzo kako ukidanje roaminga, zapravo, ne podrazumijeva baš uvijek surfanje poput onog kod kuće, bez troškova ili dodatnih naknada. Naš je čitatelj, pojasnili su nam iz odnosa s javnošću operatera kod kojeg je kupio karticu, bez novca u roamingu ostao zbog takozvane “politike poštene uporabe” koju je, tvrde tako iz operatera, nametnula briselska birokracija.

Ukratko, ta je politika svim europskim teleoperaterima omogućila da kod korištenja roaminga u određenim tarifama uvedu ograničenje maksimalnog korištenja prijenosa mobilnih podataka po cijeni “kao kod kuće”, dok im za prekoračenja imaju pravo naplaćivati iznos od 4 lipe po MB - naravno, uz prethodnu obavijest i točan izračun cijene.

To se ograničenje u pravilu odnosi na tarife u kojima korisnici imaju pravo na neograničen mobilni podatkovni promet ili pak iznimno povoljan paket podatkovnog prometa, pojašnjavaju iz HAKOM-a, pri čemu operater ima pravo primijeniti naplatu dodatne naknade, i to isključivo za tarife koje su propisane posebnom Uredbom.

Naprimjer - ako korisnik ima neki limit za korištenje podatkovnog prometa, u pravilu će mu cijeli taj paket biti bez dodatne naknade dostupan u roamingu, osim u slučajevima u kojima on za taj promet plaća iznimno nisku jediničnu cijenu, odnosno cijenu nižu od 2,25 eura po GB.

S druge strane, ako korisnik pak ima tarifu s neograničenom količinom interneta za fiksnu mjesečnu naknadu, ovdje mu operater ima pravo ograničiti količinu interneta koji će u roamingu koristiti bez dodatne naknade, i to na način da mu bez plaćanja dodatne naknade ostavi količinu GB najmanje dvostruko veću od količine podataka koja se dobije kad se cijena mjesečnog paketa podijeli s najvišom dopuštenom veleprodajnom cijenom, koja iznosi 4,50 eura.

Ilustracije radi, za fiksne tarife od, recimo, 300 kuna mjesečno u kojoj korisnik ima neograničeni internet, bez plaćanja dodatne naknade korisnik mora u roamingu moći potrošiti najmanje 18 GB, dok mu za svu potrošnju iznad toga operater može u roamingu početi naplaćivati 4 lipe po MB.

Politika se primjenjuje i kod prepaid tarifa, dakle kod opcija s bonovima, ali isključivo u slučajevima u kojima korisnik prema odredbama tarife plaća jediničnu cijenu podataka u iznosu nižem od 4,5 eura, odnosno 33,3 kune za GB.

Onima koji koriste baš takve tarife operateri prema pravilima EU “besplatni internet” u roamingu mogu ograničiti na sljedeći način: iznos novca dostupan na bonu u trenutku ulaska u roaming dijeli se sa 4,50 eura, a ono što od toga ostaje količina je GB koja će u roamingu biti dostupna bez dodatne naknade.

Onima koji su s tarifom s bonovima stoga u inozemstvo krenuli s, primjerice, još 100 kuna na računu, unutar EU bit će dopušteno bez dodatne naknade iskoristiti 3 GB interneta, dok će se na sve preko toga naplaćivati propisana naknada.

Najveći operateri u Hrvatskoj, Hrvatski Telekom i A1, potvrdili su to Jutarnjem listu, u poslovanju primjenjuju ovu praksu, a tvrde kako im je kao obvezu propisuje Europska unija.

Strogi propisi

“Sukladno važećoj roaming regulaciji, EK propisala je politiku pravedne uporabe primjenjive s ciljem sprječavanja zlouporaba ili prekomjerne uporabe tarifa za vrijeme roaminga. Mjere su određene Provedbenom uredbom od 15. prosinca 2016. o utvrđivanju pravila o primjeni politike pravedne uporabe”, potvrđuju iz HT, a sličan odgovor stiže i iz A1.

“A1 Hrvatska provodi politiku pravedne uporabe. Pravila primjene strogo su propisana dokumentima EU. A1 Hrvatska politiku pravedne uporabe provodi u slučaju kada je na pojedinoj tarifi/opciji dozvoljeno definirati prag za potrošnju podatkovnog prometa u EEA roamingu. Nakon prekoračenja praga potrošnje korisnicima se naplaćuje dodatna naknada”, tvrde u A1.

Ipak, ono što operateri prikazuju kao obvezu EU zapravo je samo opcija jer je EU naplatu stavila isključivo kao mogućnost.

HAKOM: Nemaju obvezu naplaćivati

Isto su nam potvrdili u HAKOM-u.

“ Operateri sukladno Uredbi imaju mogućnost provoditi politiku pravedne uporabe, ali ne i obvezu, što znači da isti navedenu politiku provode sukladno svojoj poslovnoj odluci”, poručuju iz ovog regulatornog tijela iz kojeg potvrđuju kako u dosadašnjim kontrolama nisu utvrdili nepravilnosti vezane uz primjenu ove politike, ali su zato dobili nekolicinu primjedbi korisnika za koje se na koncu uspostavilo da su pogrešno razumjeli ovu praksu.

Da se isključe bilo kakvi nesporazumi, prije dolaska u neku od zemalja EU najbolje je stoga s operaterom provjeriti hoće li vam besplatni roaming doista i biti besplatan.

Da ne budete i vi jedni od onih koji ne razumiju pravila EU.

Imate prijedlog za Veliku škrticu? Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:58