SVJETSKA TRŽIŠTA

‘Sa stajališta tržišta, ishod američkih izbora je idealan‘

Najveći dobitnik bio je kineski juan, ojačavši 0,6 posto prema dolaru, na 6,5545 juana za dolar, nakon što je u ranijem trgovanju nakratko dosegnuo najvišu razinu u 28 mjeseci
 Davor Pongracic/Cropix

Tečaj dolara u ponedjeljak se stabilizirao na međunarodnim tržištima prema košarici valuta blago iznad najniže razine u 10 tjedana, na koju je skliznuo jer su se investitori okrenuli rizičnijim valutama nakon pobjede demokratskog kandidata Joea Bidena na američkim izborima.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, tijekom prijepodneva stabilizirao se na 92,21 bodu, nakon što je ranije u jednom trenutku skliznuo na najnižu razinu u 10 tjedana od 92,12 bodova.

Eurom se istodobno trgovalo po 1,1884 dolara, što znači da mu se tečaj nije mijenjao u usporedbi s prethodnim završetkom trgovanja. Za vrijeme azijskog trgovanja nakratko je dosegnuo 1,1899 dolara, najvišu razinu u dva mjeseca.

Dolar je ojačao 0,2 posto prema jenu prema prethodnom zatvaranju, na 103,5 jena, blizu najviših razina od ožujka.

Dolar je ranije nakratko skliznuo na najnižu razinu u 10 tjedana jer su investitori nakon Bidenove pobjede kupovali valute izloženije izvozu zbog očekivanja da bi mirnija situacija u Bijeloj kući mogla poduprijeti svjetsku trgovinu i da će američka monetarna politika ostati popustljiva.

Također, investitori očekuju da će republikanci zadržati kontrolu u Senatu, što će otežati Bidenovoj administraciji da progura veće promjene u politikama, od planiranog povećanja poreza do velikih paketa fiskalnih poticaja.

"Sa stajališta tržišta, ishod američkih izbora je idealan. Nijedna stranka nema većinu u Kongresu, tako da su u velikoj mjeri izvan dnevnog reda i trgovinski ratovi i veći porezi”, rekao je valutni analitičar CMC Marketsa Michael McCarthy.

Valute vrlo osjetljive na razvoj situacije u međunarodnoj trgovini i o sklonosti investitora riziku, poput skandinavskih i australske, ojačale su prema dolaru.

Norveška i švedska kruna ojačale su 0,5 posto odnosno 0,4 posto prema prethodnom zatvaranju, nakon što su u ranijem trgovanju nakratko dosegnule najvišu razinu u sedam odnosno 10 tjedana. Australski dolar u jednom je trenutku prema američkom dosegnuo najviše razine od 21. rujna, stabiliziravši se potom na razinama 0,4 posto višima u odnosu na prethodno zatvaranje.

Najveći dobitnik bio je kineski juan, ojačavši 0,6 posto prema dolaru, na 6,5545 juana za dolar, nakon što je u ranijem trgovanju nakratko dosegnuo najvišu razinu u 28 mjeseci.

"To je klasična veća sklonost ka poduzimanju riziku, povoljnije ozračje prema riziku, cijene imovine poput dionica, roba, ojačale su i to se prelilo na tržišta valuta. Dolar, inače sigurna luka te i dalje svjetski lider po izvedbi kod averzije prema riziku, očekivano je pod pritiskom u uvjetima veće sklonosti investitora riziku”, rekao je Neil Jones, čelnik europskog odjela za prodaje hedge fondova u banci Mizuho.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:09