Signalitics

Rast optimizma na svjetskim tržištima: Pad potrebe za daljnjim smanjenjem kamatnih stopa

Trgovinski dogovor između SAD-a i Kine stabilizirao bi ekonomski sentiment na svjetskom tržištu
Donald Trump i Xi Jinping
 Profimedia, Newscom
Što se dogodilo?

Tri ključna američka dionička indeksa, S&P 500, Dow Jones i Nasdaq, zajedno su zaključili trgovanje na rekordnim razinama u ponedjeljak, a uzlazni pritisci na Dow i Nasdaq nastavljeni su u jučerašnjem trgovanju dok je S&P 500 dan zaključio na neznatno nižim razinama.

U Europi, Stoxx 600 je dosegnuo svoju najvišu razinu od siječnja 2018. godine, no trgovanje je ipak zaključio blago ispod tih razina. Optimizam se pritom prelio i na obvezničko tržište gdje je američki 10-godišnji prinos skočio za sedam baznih bodova, a uzlazne pritiske zabilježili su i njemački i francuski obveznički prinosi što pokazuje kako su investitori skloniji ulaganju u rizičnije oblike imovine poput dionica te da smatraju kako je vjerojatnost daljnje potrebe za smanjenjem kamatnih stopa smanjena.

Osim rastućeg optimizma investitora oko američko-kineskih trgovinskih pregovora, sentimentu investitora pogodovala je i jučerašnja objava podataka o ISM indikatoru američkog uslužnog sektora. Nakon što je u rujnu zabilježio pad na najnižu razinu u protekle tri godine, indeks je u listopadu neočekivano porastao na razinu od 54,7 bodova. Detalji izvještaja također upućuju na nastavak solidne izvedbe američkog uslužnog sektora s obzirom na to da je i komponenta novih narudžbi i zaposlenosti ostvarila rast u listopadu.

Što to znači?

Rast dioničkih indeksa i obvezničkih prinosa u proteklim danima najbolje pokazuje koliko investitori značajnim smatraju postizanje trgovinskog dogovora između dvije najveće svjetske ekonomije. Isto posebno dobiva na važnosti u trenutku kada svjetski ekonomski rast usporava i rastu strahovi od izbijanja recesije.

Zašto nam je važno?

Trgovinski dogovor između SAD-a i Kine stabilizirao bi ekonomski sentiment na svjetskom tržištu i to potencijalno prije točke značajnije deterioracije ekonomskih kretanja i prije nego što su se ista uspjela u značajnijoj mjeri preliti na domaća ekonomska kretanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:42