Bolji uvjeti

Radnicima naše hotelske kuće veće plaće: Minimalna primanja iznosit će im 4800 kuna neto

No, dobivat će i osjetne dodatke na plažu i druge bonuse, već su dogovorili i iznos božićnice
Hotel Mimosa u Rabcu u portfelju je hotelske kuće Maslinica
 Maslinica Hotels & Resorts

Radnici rabačke hotelske kuće Maslinica isposlovali su sa sindikatima i upravom veće plaće za ovu godinu. Naime, potpisan je sporazum po kojem su počevši od travnja, najniža primanja radnika 4.800 kuna neto, i to bez naknada za prijevoz na i s posla, te rad na državni praznik.

Poručio je to u utorak Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, koji je ispregovarao veću plaću. Isto tako, s plaćom za svibanj svim radnicima koji su bili u radnom odnosu u Maslinici najmanje mjesec i pol isplatit će se dodatak na plaću u neto iznosu od 500 kuna, a s plaćom za srpanj svim radnicima koji su bili u radnom odnosu u Maslinici neprekidno najmanje dva mjeseca dodatak na plaću u iznosu od 1000 kuna neto, sve to pod uvjetom da nisu koristili bolovanje.

S plaćom za kolovoz radnici koji su radili tri mjeseca u kontinuitetu dobit će dodatnih 500 kuna, a s plaćom za rujan čak tisuću kuna. Dogovoreno je i da će Maslinica isplatiti božićnicu u maksimalno neoporezivom iznosu, a najmanje u visini 2500 kuna neto svim radnicima zaposlenim na neodređeno vrijeme, te radnicima na određeno vrijeme koji su tijekom 2019. godine ostvarili najmanje 9 mjeseci neprekidnog rada.

Radnici koji ostvare manje od devet, a više od 5 mjeseci rada, božićnica će se isplatiti u iznosu koji razmjerno odgovara radu tijekom godine. Isto tako, svi oni koji budu tijekom ove godine zaposleni najmanje 5 mjeseci, a koji su u radnom odnosu u prosincu, imaju pravo na dar u naravi u iznosu od 600 kuna.

Predsjednica tog sindikata Marina Cvitić najavila je da će u listopadu započeti pregovori o novom Kolektivnom ugovoru i tarifnom prilogu u kojem će se trajno definirati materijalna prava radnika.

- Osim navedenih prava koja su dogovorena za ovu turističku sezonu, na radnike će se primjenjivati i druga prava ugovorena Kolektivnim ugovorom, kao i dodatna isplata u visini 1000 kuna neto s plaćom za kolovoz, pod uvjetom da je radnik bio u radnom odnosu 31. kolovoza i da je radio najmanje tri mjeseca. Radnicima na koeficijentu 1,37 neće se isplatiti jednokratni dodatak na plaću za rujan s obzirom na to da se svrha povećanja primanja radnika s najnižom plaćom postigla mjesečnim isplaćenim minimumom od 4800 kuna, poručila je. Dodala je i da će najviše rezultate ovog sporazuma osjetiti radnici na najnižim koeficijentima odnosno najslabije plaćenim radnim mjestima.

- U odnosu na druge turističke kompanije, u Maslinici je velika prednost dužina radnog odnosa koju ostvaruju sezonski radnici čiji radni odnos u pravilu traje do kraja godine. U Sindikatu su uvjereni da će se koncem godine isto tako uspješno dogovoriti novi Kolektivni ugovor s većim plaćama i materijalnim pravima radnika. U realizaciji takvog cilja svakako će biti važna brojnost članova pa se Sindikat nada da će radnici prepoznati taj interes - zaključila je Cvitić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:09