Na bubnju

Prva u nizu aukcija zaplijenjenih predmeta: 'Sva ukradena sredstva vratit ćemo narodu'

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže. Sve što smo zaplijenili bit će vraćeno zajednici
Zaplijenjeni automobili, ilustracija
 Alberto Lowe / REUTERS

Desetine luksuznih automobila zaplijenjenih od korumpiranih političara i mafijaša ovog vikenda, u sklopu populističkog antikorupcijskog križarskog pohoda kojeg vode meksički ljevičari, idu na aukciju.

Meksički predsjednik, Andrés Manuel López Obrador obećao je kako će prihodi od nedjeljne aukcije biti usmjereni u dobrotvorne svrhe i razvijanje zajednice kojoj su ti novci potrebni.

- Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže. Sve što smo zaplijenili bit će vraćeno zajednici, prije svega onima kojima je to najpotrebnije - rekao je López Obrador. Cijelu dražbu opisao je kao pokušaj okončanja meksičkog 'obrnutog Robin Hooda', piše The Guardian.

Ricardo Rodríguez Vargas, direktor novoosnovanog Instituta za povrat ukradenih dobara, procijenio je kako će od prodaje vozila prikupiti gotovo milijun funti.

Među mnogobrojnim vozilima našao se i Lamborghini Murciélago čija je vrijednost procijenjena na 61.000 funti, Ford Shelby od 50.000 funti, Corvette, Hummer iz 2009. godine ali i brojna druga vozila.

Aukcija se održava u Los Pinosu, bivšoj predsjedničkoj rezidenciji u Mexico Cityju koju je López Obrador nedavno pretvorio u javni kulturni centar.

Osim aukcije, luksuznih automobila u nadolazećim tjednima bit će organizirane i dražbe luksuznih kuća i nakita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:01