Pilot-projekt

Prva braniteljska trgovina najesen se otvara na zagrebačkom Britanskom trgu

Trgovina će biti mjesto okupljanja braniteljske i stradalničke populacije, kažu iz Ministarstva
lokacija na kojoj će se otvoriti braniteljska trgovina
 Davor Pongračić / CROPIX

Čini se da će projekt najavljen još u mandatu SDP-ova ministra branitelja Predraga Matića napokon zaživjeti negdje od jeseni ove godine.

Tada bi, doznajemo, trebali biti dovršeni radovi na uređenju prve braniteljske trgovine koja će biti otvorena na jednom od najljepših zagrebačkih trgova, Britancu, i to u prostorima u kojima je nekad djelovala mesnica Fiolić.

Na stranicama Narodnih novina u ožujku je raspisan natječaj za izvođenje radova i opremanje trgovine koji bi, prođe li natječaj glatko i bez žalbi, trebali biti dovršeni do rujna ove godine.

Kako doznajemo u Ministarstvu branitelja, ono je dosad razmotrilo nekoliko modela upravljanja trgovinom te putem javnog natječaja planira pronaći neovisnu pravnu ili fizičku osobu isključivo za poslove upravljanja trgovinom, a poručuju kako će prihvatljivi subjekti biti i braniteljske zadruge, posebno s obzirom na to da su registrirane za obavljanje poslova upravljanja i trgovine.

Što, zapravo, stoji iza ideje braniteljske trgovine?

Mali proizvođači

Iz Ministarstva poručuju kako je ona zamišljena kao mjesto okupljanja i socijalnog uključivanja braniteljske i stradalničke populacije, širenja ponude proizvoda i usluga, pružanja podrške malom proizvođaču te povezivanje proizvodne i uslužne djelatnosti.

- Pilot-projekt uspostave braniteljske prodavaonice zamišljen je kao specijalizirani izložbeno-prodajni prostor u kojem bi bi zadrugari - hrvatski branitelji imali priliku plasirati svoje proizvode. Realizaciju projekta braniteljske prodavaonice vidimo kao mogućnost uspostavljanja novog, inovativnog načina pružanja podrške hrvatskim braniteljima i odgovora na suvremene izazove u području sveobuhvatne skrbi o ratnim veteranima.

Zadruge branitelja bave se različitim oblicima proizvodnje kao što su proizvodnja meda, domaćih autohtonih proizvoda poput sira, pršuta, domaćih voćnih rakija, likera i vina, zatim ljekovitog i aromatičnog bilja, maslinova ulja, izrada suvenira, drvenih igračaka, ukrasnih proizvoda, nakita, vina i drugih konzumnih proizvoda karakterističnih i prepoznatljivih za pojedina područja Hrvatske - poručuju iz Ministarstva, na čijem je čelu ministar Tomo Medved.

Dodaju kako Ministarstvo branitelja još od 2004. godine provodi provodi Program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova obitelji unutar kojeg se provodi i mjera namijenjena za pružanje potpore radu zadruga branitelja, orijentirana na socijalno uključivanje branitelja.

- Osim toga, Ministarstvo organizira i sajmove na kojima se zadruge predstavljaju sa svojim proizvodima, ali kako je tu riječ o događajima povremenog karaktera, javila se potreba za nekim stalnim mjestom gdje bi zadrugari predstavljali svoje proizvode - poručuju iz Ministarstva.

Dobili prostor

Inače, pilot-projekt prvi je put najavljen još 2015. godine, nakon čega je Ministarstvo od Vlade na korištenje dobilo prostor na adresi Britanski trg 3, koji je potom bilo potrebno preinačiti i prilagoditi novim korisnicima.

To je, pak, pravdaju se, podrazumijevalo provođenje postupka javne nabave za izradu idejnog, glavnog i izvedbenog projekta, dozvolu Gradskog ureda za zaštitu spomenika zbog rješavanja problema pristupačnosti u trgovinu, suglasnost na elaborat zaštite od požara od Ministarstva unutarnjih poslova, odobrenje za priključak na plinski sustav od Gradske plinare i mnoge druge.

Ishođenje svih tih dozvola, čini se, trajalo je gotovo tri godine, nakon čega se može očekivati da će braniteljska trgovina biti spremna za otvorenje od jeseni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:58