Crozilla

Promjena u trendovima najma: Centar Zagreba pretekli su Maksimir, Trešnjevka i Dubrava

Negativna zbivanja u ožujku, kao što se moglo i očekivati, promijenila su sliku potražnje. Ipak, unatoč svemu tome, Zagreb je i dalje iznimno popularan
Ilustracija, nekretnine
 Tomislav Krišto / CROPIX

Kao da problemi prouzročeni koronavirusom već nisu bili dovoljni, zagrebačkom tržištu nekretnina razorni je potres zadao dodatni udarac. Tržište nekretnina još uvijek je u fazi “mirovanja”, pa se niti na oglasniku Crozilla.com cijene nisu počele osjetno mijenjati, odnosno padati.

No, ono što je potres itekako uzdrmao ipak je tržište najma stanova, s obzirom na to da je poredak najtraženijih dijelova grada vidno promijenjen, pa stanovi za najam u središtu Zagreba na oglasniku Crozilla.com više nisu najtraženiji.

Više cijene

Podaci tog oglasnika pokazuju kako su cijene zagrebačkih stanova i kuća još uvijek više nego prethodnih godina. Na cijenama kuća koje se prodaju preko njih zabilježena je tek blaga mjesečna promjena u visini od 0,8 posto, dok su u odnosu na prošlu godinu njihove cijene porasle za 6,3 posto. Prosječna oglašavana cijena kuća, s uključenom okućnicom, u Zagrebu je tijekom ožujka iznosila 1363 eura po kvadratu, što je u odnosu na oglašavane vrijednosti stanova razlika od 785 eura.

Za četvorni metar tamošnjih stanova tijekom ožujka se na oglasniku Crozilla.com u prosjeku tražilo 2148 eura, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine 10 posto više, odnosno gotovo 20 posto više nego 2018. godine, dok je u usporedbi s cijenama stanova oglašavanih u ožujku 2017. godine navedeni iznos 29 posto veći.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako najamnine zagrebačkih stanova tijekom ožujka bilježe nešto niže vrijednosti nego mjesec ranije, no i dalje su oko 10 posto više u odnosu na 2019. godinu.

Do prije mjesec dana centar je bio najatraktivniji dio Zagreba za kupnju i najam stanova, ali podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su negativna zbivanja u ožujku ipak promijenila i sliku potražnje.

- Centar je, do dana razornog potresa, bio najtraženija, najpoželjnija i najelitnija lokacija za stanovanje uz staru Šalatu i donji dio Tuškanca i Pantovčaka. Interes za prodajom i najmom starograđanskih renoviranih stanova bio je iznimno velik, što je imalo utjecaja na cijene koje su u zadnje tri godine neprekidno rasle, po stopi od gotovo 10 posto godišnje i premašile sva ekonomska predviđanja. No, snažan potres koji je pogodio naš glavni grad dobro je protresao i poredak na tržištu nekretnina - rekla je Andrea Bilić, direktorica agencije za nekretnine Metropola.

Unatoč trenutačnoj situaciji i problemima koji su ga zadesili, Zagreb je i u ožujku na oglasniku Crozilla.com ostao najtraženiji grad za najam stanova, kao i za kupnju kuća i stanova. Kada je riječ o stanovima za najam, podaci tog oglasnika za nekretnine pokazali su da centar u ožujku više nije bio najtraženiji dio grada, a pretekli su ga Maksimir, Trešnjevka i Dubrava.

Strah od potresa

Nakon što je koronavirus paralizirao tržište, kao posljedica potresa intenziviralo se tržište najma, no trend se promijenio. Vlasnici i najmoprimci sada žele živjeti dalje od centra grada, u novim ili novijim zgradama, građenima nakon 1964. godine i s armiranobetonskim konstrukcijama. U našu agenciju su čak stizali upiti i od vlasnika čiji su stanovi ostali neoštećeni ili su imali samo manje površinske pukotine, no zbog velikog straha od novog potresa oni više tamo ne žele živjeti - rekla je Andrea Bilić.

Strani klijenti kojima su stradali stanovi u centru, a koji su ipak htjeli i dalje ostati u blizini svojih veleposlanstava ili ureda svojih kompanija, tražili su, dodaje ona, isključivo objekte koji su dobili zelenu naljepnicu U1 - uporabljivo, bez ograničenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. prosinac 2023 13:51