trgovanje ETF-ovima

‘Proizvod je prepoznat od strane investitora te je unio novu dinamiku‘

U samo nekoliko sati od početka trgovanja protrgovano više od tri 3 milijuna kuna ETF-a koji replicira na Crobex10tr te više od 600 tisuća kuna ETF-a koji replicira vodeći slovenski dionički indeks
 Nenad Dugi/Cropix

Prvi domaći ETF-ovi, nova vrsta financijskog instrumenta namijenjenog malim ulagačima kojom se danas počelo trgovati na Zagrebačkoj burzi pod oznakama 7Cro i 7Slo, pokazala se prvoga dana prilično popularnom te je simbolično burzovno zvonce moguće zaista najavilo oživljavanje domaćeg tržišta.

ETF-ovi su investicijski fondovi čijim se udjelima trguje kao i dionicama. Jedan od upravo lansiranih je vezan uz CROBEX 10tr (indeks deset najlikvidnijih dionica Zagrebačke burze), a drugi uz SBI TOP (indeks 11 najlikvidnijih dionica Ljubljanske burze).

Danas je u samo nekoliko sati od početka trgovanja, koje je krenulo iza 11 sati, protrgovano više od tri 3 milijuna kuna ETF-a koji replicira na Crobex10tr te više od 600 tisuća kuna ETF-a koji replicira vodeći slovenski dionički indeks.

S takvim prometom je ETF vezan uz Crobex danas oko 14 sati bio najtrgovaniji instrument na Zagrebačkoj burzi dok je druga po prometu bila dionica Ericsson Nikola Tesle s oko 2,5 milijuna kuna prometa.

”Ako se vodimo volumenima trgovanja prvog dana, vidimo da je proizvod prepoznat od strane investitora te da je unio novu dinamiku na tržište”, zadovoljno je komentirao prvi trgovinski dan Ivan Kurtović, predsjednik Uprave društva za upravljanje InterCapital Asset Management. Što se tiče same vrijednosti fondova, ona je danas viša od one početne koja je iznosila 100 kuna, napominje. Tako je CROBEX10 ETF imao svoj indikativni NAV na 101,03 (oko +1%), dok SBI TOP ima svoj indikativnu vrijednost na razinama od 100,27 ili +0,27% u odnosu na jučer. (Indikativni NAV je vrijednost ETF-a temeljem trenutnih, dakle real-time, cijena sastavnica ETF-a na burzi).

Pozitivni oko budućeg rasta

Imovina ETF-a vezanog na Crobex je trenutno 10 milijuna kuna, a imovina ETF-a vezanog na SBI Top je pet milijuna kuna, ali očekuje da će rasti.

”ETF-ovi su na primarnom tržištu dobili potporu raznih kategorija investitora koja uključuje kako mirovinske fondove tako i otvorene investicije fondove”, naglašava Kurtović uz napomenu da se proces kreiranja novih udjela u ETF-u se može obavljati svakodnevno te očekuju kontinuirane pozitivne promjene imovine.

”Upravo stoga, mi smo jako pozitivni oko budućeg rasta imovine, pogotovo ETF-a na Crobex gdje vjerujemo kako bi fond u narednih mjesec - dva mogao dostići i razinu od 50 milijuna kuna imovine”, kaže Kurtović.

Šefica Zagrebačke burze Ivana Gažić je, prilikom početka trgovanja, napomenula kako su ETF-ovi jedna od najatraktivnijih klasa imovine u svijetu te se nada kako će na domaćem tržištu biti još takvih fondova.

Za dodatnu likvidnost dionicama ETF-a postoji i održavatelj tržišta, investicijsko društvo InterCapital, koje ima ugovornu obvezu kupnje i prodaje dionica ETF-a uz određenu razliku u cijeni. Na taj način, objašnjavaju u ICAM-u, ulagatelji dobivaju sigurnost da će dionice ETF-a moći i kupiti i prodati povoljnije nego pojedinačne sastavnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:32