Osiguranje

Priznaje se šteta od potresa koji je jači od 5,0 po Richteru

Prijava štete može se napraviti 24 sata dnevno na webu. Važno je fotografirati nastalu štetu i fotografije dostaviti osiguratelju
 Marko Todorov / CROPIX

Snažan potres koji je pogodio Zagreb izazvao je znatnu materijalnu štetu, posebno u središtu grada, i osiguravatelje stavio pred nove izazove.

Osiguravatelji s kojima smo jučer razgovarali kažu da su spremni isplatiti obveze koje imaju prema svojim osiguranicima. Ipak, upozoravaju kako se točni razmjeri štete u ovom trenutku još ne znaju, pa će najprije trebati popisati i procijeniti štetu, što je posao koji slijedi narednih dana.

Pogledati policu

Vrijedi naglasiti kako svaki osiguravatelj ima vlastitu poslovnu politiku, pa i uvjeti osiguranja ovise od osiguravatelja do osiguravatelja. Stoga osiguranicima preporučuju da najprije pogledaju u police osiguranja, što im one pokrivaju. Ipak, nekoliko je općih pravila.

Prije svega, osiguravatelji pokrivaju štetu od potresa koji je jači od 5,0 po Richteru, a jučerašnji potres u Zagrebu udovoljava tom kriteriju. Nadalje, vlasnici automobila koji imaju kasko osiguranje u boljem su položaju od onih koji imaju samo obvezno auto-osiguranje, jer kasko pokriva i posljedice potresa.

Kad je riječ o nekretninama i imovini u kućama i stanovima, osiguravatelji ističu da već godinama upozoravaju kako samo manji dio hrvatskih kućanstava ima ugovoren taj tip osiguranja, kao i da osiguranje od potresa u pravilu treba posebno ugovoriti. Štoviše, u slučaju skupljih stvari, poput umjetničkih slika, potrebna je dodatna nadogradnja osiguranja. Naši sugovornici ističu da će ispuniti svoje obveze prema osiguranicima, no jasno poručuju da će biti potreban i snažan angažman države i lokalnih samouprava, kao što se to dogodilo i u vrijeme velikih poplava 2014. godine.

Fotografije

- Za ovakve situacije osiguranje postoji, spremni smo i na raspolaganju smo klijentima. Prijava štete može se napraviti 24 sata dnevno na web stranicama Croatia osiguranja, na kojima su i uputstva za prijavu te obrasci za prijavu štete. Važno je fotografirati nastalu štetu i fotografije dostaviti osiguratelju prilikom prijave štete- kažu u CO.

5 glavnih pitanja
1. Hoće li mi osiguravatelj pokriti štetu na vozilu ako imam samo obvezno auto-osiguranje?

Prema onome što se može čuti od osiguravatelja, neće, osim ako to nije posebno ugovoreno. U slučajevima štete na vozilu koje nema kasko osiguranje uobičajeno je, kažu osiguravatelji, da štetu nadoknađuje vlasnik objekta s kojeg je na automobilu napravljena šteta.

2. Hoće li mi osiguravatelj pokriti štetu na vozilu ako imam kasko osiguranje?

Kasko osiguranje uobičajeno pokriva štete na vozilu osobe koja je ugovorila taj tip osiguranja, pa tako i onu od potresa. Dakle, vlasnici vozila koji imaju ugovoreno kasko osiguranje ne bi trebali strahovati za pokriće štete.

3. Hoće li mi osiguravatelji pokriti štetu koju mi je na stanu ili kući izazvao potres?

Ovisi o tome imate li ugovorenu štetu od potresa. U Hrvatskoj, prema podacima osiguravatelja, samo 20-25 posto građana ima ugovorenu policu osiguranja domaćinstva, no ta polica obično ne uključuje potres, štetu od kojeg treba posebno ugovoriti..

4. Može li se dio štete na objektima pokriti iz pričuve?

Osiguravatelji tvrde da može, posebno na infrastrukturi. Moguće je ugovoriti i posebnu policu osiguranja od potresa za zgradu, što obično rade upravitelji zgrada, a pokriva se iz pričuve.

5. Hoće li trebati pomoć države ili lokalne samouprave u sanaciji šteta od potresa na području grada Zagreba?

Pomoć države i lokalne samouprave bit će neizbježna. Osiguravatelji pritom podsjećaju na poplave iz 2014. , kada je država donijela poseban Zakon. Preporučuju da država sad usvoji sličan zakon. Ipak, iz Ministarstva graditeljstva poručuju da će biti vrlo teško provesti iste mjere i to zbog krize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 10:16