Moralna dilema

Pretvorio POS-ov stan u apartman i iznajmljuje ga: 'Nisam kriminalac, radim to iz potrebe'

Ima i kategorizaciju od nadležnih institucija te je registriran pri lokalnom uredu TZ-a
Ilustracija
 Zeljko Hajdinjak

Državni projekt poticajne stanogradnje, takozvanih POS-ovih stanova, već je odavno proglašen fjaskom. Ponajviše jer mnogi kupci ovih stanova, koji su jeftiniji od bilo koje druge novogradnje na tržištu, varaju i državu i lokalne samouprave pretvarajući POS-ove stanove u apartmane, piše Glas Istre.

Jedan od takvih stanova nalazi se u POS zgradi u Ulici Matije Vlačića u Fažani koja je useljena prije nepunih godinu dana, a oglašen je na svim booking servisima i iznajmljuje se cijelo ljeto.

Do njegovog vlasnika nije bilo teško doći. Riječ je o umirovljeniku Bogoljubu Rajkoviću iz Fažane koji je bio jedan od glasnijih kupaca tih POS-ovih stanova koji su se lani u kolovozu obratili medijima nezadovljni što mjesecima kasni primopredaja ključeva.

- Svoj sam stan uredno registrirao kao apartman i odlučio ga iznajmljivati ovo ljeto jer si moram nekako olakšati otplatu kredita. Moram riješiti svoje dugove, jer ne želim nikome ostavljati probleme. Sam sam, imam mirovinu od 3.500 kuna, a stan sam kupio da ne budem više podstanar. Za to sam imao nešto ušteđevine, a za podizanje dva kredita pomogli su mi prijatelji. Od mirovine mjesečno moram izdvojiti dvije tisuće kuna samo za rješavanje tih obaveza. A gdje su tu još i režije i drugi životni troškovi. Upravo iz toga razloga još uvijek nešto i radim i sada iznajmljujem stan, govori Rajković Glasu Istre.

Lijep je to jednosobni stančić na drugom katu zgrade. Ima i kategorizaciju od nadležnih institucija te je registriran pri lokalnom uredu TZ-a.

- Od 1. rujna se vraćam u stan i neću ga davati u podstanarstvo jer to ne bi imalo smisla. Moja savjest je čista po tom pitanju, to zaista radim iz potrebe i ne smatram da je grijeh to što radim. Lopov i kriminalac nisam, a takvi, puni grijeha i zločina, slobodno šeću našim ulicama. Takve bi trebalo ganjati i sankcionirati, a ne mene, kaže.

Oglasio se po tom pitanju i načelnik Općine Fažana Radomir Korać.

- Apsolutno sam protiv apartmanizacije POS-ovih stanova, budući da se šalje ružna slika onima koji su se javili za kupnju stana, ali nisu prošli iz nekog razloga. Međutim, ti stanovi su u privatnom vlasništvu i Općina je tu nemoćna, jer ne može nikako reagirati. Ni taj koji iznajmljuje stanove nema ništa od moje moralne osude takvog čina, ali neka zna da smatram da to zaista nije pošteno prema drugima. Svrha i cilj kupnje POS-ovih stanova trebali bi biti upravo stambeno zbrinjavanje, a ne ostvarivanje novčane ili neke druge koristi. Nedopustivo je da se koriste povoljniji uvjeti kupnje stana iz navedenog programa, a da se onda ti stanovi ne koriste za stanovanje, decidiran je bio Korać.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2022 12:50