Signalitics

Pregled tržišta: SAD i Kina se usuglasili oko suzdržavanja od nametanja novih carina

Donald Trump i Xi Jinping na večeri u Buenos Airesu
 Kevin Lamarque / REUTERS

Američki dionički indeksi u petak su zabilježili pozitivnu izvedbu nošeni optimizmom ususret sastanku G20 u toku vikenda i očekivanom trgovinskom dogovoru SAD-a i Kine. S rastom od 4,9% i 6,5% na tjednoj razini, S&P 500 i Nasdaq zabilježili su svoju najbolju tjednu izvedbu u proteklih sedam godina.

Unatoč generalnom rastu američkog dioničkog tržišta, Apple nije uspio profitirati. Naime, Microsoft je službeno preuzeo titulu najvrjednije kompanije na svijetu nakon što je u petak tržišna kapitalizacija kompanije dosegnula 857,06 milijardi dolara uz rast od 0,6%, odnosno oko 10 milijardi dolara iznad vrijednosti Apple koji je dan završio s korekcijom od 0,5%.

Fokus investitora u toku vikenda je bio na sastanku G20 zemalja u Argentini gdje su se američki predsjednik Trump i kineski predsjednik Xi Jinping usuglasili oko suzdržavanja od nametanja novih carina u sljedećih 90 dana dok traju pregovori u kojima bi se dvije ekonomije trebale usuglasiti oko budućnosti trgovinskih odnosa.

Bijela kuća je sastanak nazvala visoko uspješnim te izjavila da će SAD zadržati postojeće carine na uvoz kineskih dobara, ali bez povećanja stope istih kao što se planiralo 1. siječnja. U zamjenu, SAD želi odmah započeti s pregovorima oko kineske prakse krađe intelektualnog vlasništva, prisilnog prijenosa tehnologije i barijera protoku roba.

Ako nakon 90 dana ne dođe do vidljivog pomaka, SAD će povećati carine na uvoz kineskih dobara na 25%. Kina je također pristala na povećanje uvoza poljoprivrednih i industrijskih dobara iz SAD-a s ciljem smanjivanja visokog deficita robne razmjene između dvije zemlje. Isto tako, Kina je pristala na ukidanje carina na uvoz američkih automobila koje se trenutno nalaze na visokih 40%.

U svijetlu navedenog izgledno je očekivati pozitivnu izvedbu svjetskih dionički indeksa uslijed rastućeg optimizma na svjetskim tržištima. Azijski dionički indeksi tako se nalaze u plusu, dok futuresi na američke dioničke indekse upućuju na solidan rast – slično optimizmu nakon što su SAD s Meksikom postigle prvi dio reforme NAFTA-e kojem se kasnije pridružila i Kanada.

U tjednu pred nama fokus investitora uvelike će biti na sastanku OPEC-a u Beču na kojem će zemlje članice raspravljati o svojoj strategiji proizvodnje u narednoj godini. Imajući na umu nedavan snažan rast proizvodnje od strane OPEC-a, Rusije i SAD zajedno s višim stopama izvoza iranske nafte nego što se to ranije očekivalo, izgledno je da bi se OPEC mogao odlučiti na obnavljanje dogovora oko smanjenja proizvodnje kako bi se spriječili daljnji silazni pritisci na cijenu nafte.

Čelnik Fed-a Powell u srijedu ima zakazano uobičajeno svjedočenje o ekonomskim izgledima pred američkim Kongresom. Investitori će se pritom fokusirati na Powellovu retoriku vezanu uz potencijal rasta kamatnjaka u narednom periodu nakon što je dio tržišnih sudionika njegov prošlotjedni govor protumačio kao potencijalnu naznaku ranijeg završetka ciklusa podizanja kamatnjaka.

Od podataka, investitori će popratiti današnju objavu ISM indikatora sentimenta prerađivačkog sektora u SAD-u gdje se očekuje da će isti ostati gotovo nepromijenjen na razini od 57,5 bodova u studenom, a u odnosu na 57,7 bodova koliko je zabilježio mjesec ranije.

U petak je na rasporedu objava s američkom tržišta rada za studeni. U proteklih dvanaest mjeseci u prosjeku je mjesečno kreirano 210 tisuća novih radnih mjesta bez naznaka usporavanja ovog trenda. Prosjek rasta zadnjih šest mjeseci je tako 215 tisuća, a prosjek protekla tri mjeseca 218 tisuća radnih mjesta. Inicijalni zahtjevi za naknadom za nezaposlene sugeriraju da se u studenom može očekivati rast zaposlenosti od oko 200 tisuća.

Stopa nezaposlenosti pritom će izgledno ostati nepromijenjena na 3,7% što je ujedno i najniža razina u proteklih 50 godina. Pozornost će posebno privući segment plaća koji je u ranijem mjesecu s porastom od 3% zabilježio najveće uzlazne pritiske u ovom uzlaznom ciklusu te se očekuje nastavak oporavka istih. Izvedba američkog tržišta rada posebno je važa u kontekstu nedavne Powellove izjave kako će Vijeće prilikom donošenja budućih odluka o podizanju kamatnjaka se sve više oslanjati na aktualne ekonomske indikatore a ovo je ujedno posljednji izvještaj s tržišta rada prije sastanka Fed-a ovaj mjesec i objave novih projekcija rasta i očekivane razine inflacije i kamatnjaka.

Ministarstvo financija na sutrašnjoj aukciji trezorskih zapisa nudi milijardu kuna te 10 milijuna eura jednogodišnjih trezorskih zapisa, a ususret dospijeću od 675 milijuna kuna. Imajući na umu visoke razine likvidnosti u sustavu očekujemo zadržavanje prinosa na aktualnim rekordno niskim razinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 00:14