Angela Merkel u Volkswagen tvornici
 RONNY HARTMANN / AFP
Signalitics

Pregled tržišta: Investitori na oprezu zbog sve lošijih kretanje njemačkog gospodarstva

Očekivanja vezana uz izvedbu izvozno orijentiranog sektora u Njemačkoj te cjelokupne ekonomije su značajno narušena
Piše: Signalitics Tajana ŠtrigaObjavljeno: 19. veljača 2020. 10:50
ŠTO SE DOGODILO?

Sentiment investitora u Njemačkoj je zabilježio snažnu korekciju u veljači uslijed negativnih učinaka koronavirusa na izvoznike što je dodatno potaknulo strahove oko stanja najveće ekonomije eurozone. Naime, indikator je ostvario pad od 18 bodova na svega 8,7 bodova dok su tržišta očekivala korekciju od svega nekoliko bodova.

 

ŠTO TO ZNAČI?

Očekivanja vezana uz izvedbu izvozno orijentiranog sektora u Njemačkoj te cjelokupne ekonomije su značajno narušena posljedicama narušenih svjetskih trgovinskih tokova uslijed širenja zaraze u Kini. Kraj 2019. i početak 2020. obilježile su loše vijesti za ekonomiju Njemačke nakon što je u protekloj godini ostvarena najlošija izvedba prerađivačkog sektora u proteklom desetljeću. Na razini četvrtog kvartala ekonomija je ostvarila stagnaciju rasta.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Sve u svemu, unatoč predviđanjima vodećih analitičarskih kuća, još uvijek nema naznaka oporavka industrijskog sektora u Njemačkoj ali niti u cijeloj eurozoni. Njemačka je uz Italiju, naš najznačajniji trgovinski partner i u pogledu izvoza roba i u pogledu priljeva turista. Daljnje pogoršanje ekonomske izvedbe u neposrednom okruženju tako ostaje ključan izvor nesigurnosti za izvedbu domaće ekonomije u ovoj i narednoj godini.

 

Linker
21. siječanj 2021 18:38