Signalitics

Pregled svjetskih tržišta: S&P porast od 2,4%, najbolji rezultat u protekla dva mjeseca

Wall Street burza
 Profimedia, UPI

Američki dionički indeksi u petak su zabilježili mješovitu izvedbu nošeni pozitivnom izvedbom farmaceutskog sektora s jedne strane te pritisnuti rasprodajom dionica tehnološkog sektora s druge strane. Rast dionica farmaceutskog sektora potaknut je planovima predsjednika Trumpa kako da se troškovi za istraživanja i razvoj novih lijekova translatiraju na zemlje uvoznice, a za koje tvrdi da su dosada plaćale tek malen dio medicinskih troškova u SAD-u.

Na tjednoj razini najveći rast je ipak zabilježio energetski sektor, a što je poslijedica snažanog rasta cijena nafte u toku prošlog tjedna nakon najave SAD-a da se povlače iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i nameću restrikcije na izvoz iranske nafte što bi u konačnici moglo rezultirati smanjenjem dnevne ponude od oko 1 milijun barela. U svijetlu svega navedenog, S&P je uz rast od 2,4% zabilježio svoju najbolju tjednu izvedbu u protekla dva mjeseca.

FTSE 100 je zabilježio rast osmi tjedan uzastopno što je najdulja serija rasta u više od deset godina, a potaknuta je također snažnom izvedbom dionica energetskog sektora (BP i Royal Dutch Shell), ali i deprecijacijskim pritiscima na funtu nakon što se Engleska centralna banka suzdržala od podizanja kamatnjaka na svom posljednjem sastanku i usvojila nešto oprezniju retoriku uslijed usporavanja rasta ekonomije u prvom kvartalu.

Fokus investitora ovaj će tjedan biti uvelike na očekivanom sastanku kineskog premijera i američkog državnog trajnika Mnuchina o trgovinskim odnosima dvije zemlje nakon što je SAD zaprijetio uvođenjem carina na dio kineskog uvoza s ciljem smanjenja visokog trgovinskog deficita.

Od podataka, fokus investitora će biti na sutrašnoj detaljnoj objavi BDP-a Euro zone za prvi kvartal za koju se očekuje da će potvrditi stopu rasta od 0,4% kvartalno, odnosno 2,5% godišnje. Investitori će pritom osluškivati detalje izvještaja s ciljem utvrđivanja da li je nedavno usporavanje rasta ekonomije Euro zone prolazne prirode te uslijed jednokratnih učinaka na ekonomiju kao što je lošije vrijeme, štrajkovi i epidemija gripe ili je pak trajnijeg karaktera. U svijetlu navedenog, investitori će sa zanimanjem popratiti i objavu ZEW indikatora sentimenta Njemačke za svibanj čiji bi daljnji pad izgledno mogao pojačati postojeću zabrinutost investitora.

U SAD-u investitori će u srijedu popratiti objavu industrijske proizvodnje za travanj kao i izdane građevinske dozvole i započete izgradnje koje bi sve trebale potvrditi očekivanja pozitivne izvedbe američke ekonomije u narednim kvartalima.

Tečaj EUR/HRK se zadržava blago ispod razine od 7,39 kuna za jedan euro što su u sezonskim terminima prilično niske razine. Tečaj se ovako nisko posljednji puta nalazio u kolovozu prošle godine, odnosno na samom vrhuncu priljeva turističkih deviza. Podsjećamo pritom kako je Hrvatska narodna banka u toku prethodnog tjedna interventirala na deviznom tržištu te otkupila od banaka 320,5 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,3976 kuna za jedan euro. Ovakva izvedba u skladu je s našim očekivanjima kako tečaj neće pasti ispod razine od 7,35 kuna za jedan euro niti u ljetnim mjesecima s obzirom na HNB-obu predanost očuvanju tečajne stabilnosti.

Istaknimo pritom kako je kuna ove godine podržana i nižom repatrijacijom dobiti koja je uobičajeno generirala deprecijacijske pritiske u drugom kvartalu, a uslijed niže dobiti banaka u toku prošle godine nakon rasta rezervacija po osnovi Agrokora i s Agrokorom povezanih kompanija.

Nakon snažnih aprecijacijskih pritisaka od kraja travnja, dolar je blago oslabio u odnosu na euro u zadnja dva trgovinska dana u proteklom tjednu što je prije svega posljedica podbačaja američke inflacije koja je dovela u pitanje tržišne špekulacije oko snažnijeg tempa podizanja bazičnog kamatnjaka od strane Fed-a u nastavku godine. Pritom zadržavamo naša očekivanja generalno snažnijeg dolara u periodu pred nama uslijed:

1) rasta diferencijala kamatnih stopa između SAD-a i Euro zone

2) podbačaja ekonomije Euro zone koja u pitanje dovodi ECB-ova očekivanja da će snažnije stope rasta s vremenom generirati inflatorne pritiske

3) političkih rizika u Euro zoni koji povećavaju premiju riziku i s time stavljaju deprecijacijske pritiske na euro

4) izgledno povećane repatrijacije dobiti nakon poreznog rasterećanja u SAD-u koja će povećati potražnju za američkim dolarom

Crobex je zabilježio pozitivnu izvedbu četvrti tjedan uzastopno uz rast od 0,41% čime se povrat u odnosu na kraj 2017. godine vratio u pozitivan teritorij (+0,13%) po prvi puta od sredine ožujka ove godine. Spomenuta izvedba pritom je u skladu s našim očekivanjima pozitivnije izvedbe domaćeg tržišta kapitala u periodu pred nama, a u kontekstu naših očekivanja zadržavanja stopa rasta oko prošlogodišnje iznad potencijalne razine, snažne turističke sezone, urednog restrukturiranja Agrokora i nastavka prodaje državnih udjela u manjim burzovno izlistanim kompanijama.

Volumeni trgovanja pritom se zadržavaju na skromnim razinama pa je tako redovni promet dionicama u petak dosegnuo 7,7 mil. HRK pri čemu se najviše trgovalo izdanjem Valamar Riviera d.d. (RIVP) koje je na prometu od 2,3 mil. HRK zabilježilo rast cijene od 0,71%. Milijunski promet zabilježila je i dionica HUP Zagreb d.d. (HUPZ) koja je na prometu od 1,3 mil. HRK porasla 0,51%.

Danas je na rasporedu uobičajena jednotjedna obrnuta repo aukcija HNB-a po kamatnoj stopi od 0,3% te bez istovremenog dospijeća. Potrebe banaka za kunskom likvidnošću ostaju na niskim razinama uslijed rekordnog viška iste od oko 7% BDP-a u sustavu što je dodatno naglašeno prošlotjednom intervencijom HNB-a kojom je u sustav pušteno dodatnih 2,4 milijardi kuna.

Ministarstvo financija preskače ovotjednu aukciju trezorskih zapisa, a što je u skladu s izostankom dospijeća. Sljedeća aukcija će se održati 22. svibnja kada dospijeva 400 mil. HRK zapisa te 20 mil. EUR trezorskih zapisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:59