Signalitics

Pregled svjetskih tržišta: Indeksi i dalje padaju, trguje se u izuzetno visokom volumenu

Negativan sentiment sa svjetskih tržišta se prelio i na Zagrebačku burzu gdje je korekcija Crobexa nastavljena
 Nenad Dugi / CROPIX
Što se dogodilo?

Malo se toga promijenilo na tržištu u protekla 24 sata. Naime, nakon što su u ponedjeljak vodeći svjetski dionički indeksi ostvarili najsnažniju korekciju u protekle dvije godine, pad istih je nastavljen i u utorak. Američki S&P 500 je tako ostvario pad četvrti uzastopni trgovinski dan dok europski Stoxx 600 bilježi gubitak od preko 5% u toku tjedna.

Što to znači?

Podsjećamo, panika među investitorima se raširila uslijed značajnog širenja koronavirusa izvan kineskih granica. Do sada je prijavljeno više od 220 zaraženih osoba u Italiji od kojih je njih sedam umrlo od posljedica virusa što je učinilo Italiju trećom zemljom s najvećim brojem zaraženih, odmah nakon Kine i Sjeverne Koreje. Unatoč tome što većina kompanija u Italiji u ovoj fazi nastavlja s redovnim poslovnim aktivnostima, ekonomski rizici su naglašeni s obzirom na brzo širenje zaraze unutar zemlje i ekonomsku važnost zahvaćenog područja. Sjeverna Italija generira 56% talijanskog BDP-a te zapošljava gotovo pola radne snage, a i visoko je integrirana u europske trgovinske lance. Situacija je dodatno otežana činjenicom da se Italija već nosi s ekonomskom stagnacijom i nizom drugih poteškoća, a posljedice virusa zasigurno će se negativno odraziti na sentiment stanovništva i samim time i na potrošnju i investicije.

Zašto nam je važno?

Negativan sentiment sa svjetskih tržišta se prelio i na Zagrebačku burzu gdje je korekcija Crobexa nastavljena u utorak na neuobičajeno visokim volumenima trgovanja. Ipak, takva izvedba ne iznenađuje, ako u obzir uzmemo značaj Italije za domaću ekonomsku aktivnost kao naše najvažnije robno izvozno tržište, ali i visok broj turističkih posjetitelja iz zemlje. Dodatno, blizina Italije našoj obali ugrožava turističku aktivnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:55