Signalitics

Pregled svjetskih tržišta: FED odlučio pauzirati daljnje podizanje kamatnih stopa

Jerome Powell
 Yuri Gripas / REUTERS

Fokus investitora jučer je u potpunosti bio na sastanku Fed-a na kojem u skladu s očekivanjima nije došlo do promjene razine bazičnog kamatnjaka, a Vijeće je usvojilo nešto oprezniju retoriku u odnosu na sastanak u prosincu.

Fed je ekonomsku aktivnost u SAD-u opisao kao solidnu. Isto tako, Fed je promijenio svoje izglede budućeg kretanja kamatnjaka te umjesto prijašnje izjave kako Vijeće ocjenjuje da će daljnje postupno podizanje kamatnjaka biti potrebno, Fed je istaknuo kako ima namjeru biti strpljiv prilikom daljnjih odluka o promjeni ciljane razine bazičnog kamatnjaka.

Ovakva retorika ne iznenađuje s obzirom na posljednje izjave vodećih ljudi Fed-a koji su u nekoliko navrata naglasili potrebu za strpljenjem uslijed očekivanih negativnih učinaka obustave rada dijela američke uprave, neizvjesnosti oko budućih trgovinskih odnosa s Kinom te jačine usporavanja američke i svjetske ekonomije gdje je zabrinutost oko istoga uzrokovala značajne volatilnosti na svjetskim financijskim tržištima u nedavnom periodu.

Na ovom sastanku Fed-a nije bilo objava novih makroekonomskih projekcija koje se revidiraju na kvartalnoj razini, dok je prema posljednjim projekcijama iz prosinca Fed očekivao još dva podizanja kamatnjaka u toku ove godine.

S obzirom na promjenu retorike, izgledno je kako su se očekivanja većine članova Fed pomaknula prema zadržavanju kamatnjaka nepromijenjenom kroz cijelu godinu ili još jedno podizanje kamatnjaka.

Američki dionički indeksi zabilježili su pozitivnu izvedbu dok su američki obveznički prinosi zabilježili silazne pritiske.

Tečaj EUR/USD probio je razinu od 1,15 dolara za jedan euro u skladu s našim jučerašnjim navodima te je trgovanje zatvorio nadomak te razine.

Američki dolar zabilježio je relativno slabe deprecijacijske pritiske u odnosu na promjenu komunikacije koju je Fed jučer učinio prema tržištu, a što podupire naša očekivanja nastavka snažne izvedbe dolara u toku ove godine dok su aktualne razine u skladu s projekcijama od 1,15 dolara za jedan euro krajem ovog kvartala.

Posljednje izdanje Focus Economicsa za eurozonu pritom pokazuje da većina panelista očekuje značajnu deprecijaciju američke valute u toku ove godine s očekivanom razinom tečaja EUR/USD od 1,19 dolara za jedan euro krajem ove godine te 1,23 dolara za jedan euro krajem sljedeće godine.

Smatramo pritom kako ovo ipak neće biti slučaj. U suštini imamo dvije opcije: 1) svjetska ekonomska aktivnost će zabilježiti daljnje značajno slabljenje i recesiju u toku ove ili sljedeće godine, 2) oporavak indikatora sentimenta i posljedično hard indikatora te nastavak ekspanzije kao što je bio slučaj u 2016. kada je Kina obuzdala usporavanje ekonomije nizom mjera.

U bilo kojem od ta dva slučaja imamo razloga vjerovati u snažnu izvedbu dolara u odnosu na euro. Ako uistinu dođe do recesije, Fed će biti u mogućnosti pružiti mnogo bolju podršku izvedbi ekonomije nego ECB. Naposljetku, Fed je na kraju ciklusa normalizacije kamatnih stopa i ima znatno veći potencijal rezanja kamatnih stopa nego bilo koja druga vodeća centralna banka. I dok bi se moglo argumentirati kako će upravo iz tog razloga dolar deprecirati radi pada kamatnjaka, ne vjerujemo kako će ovo biti slučaj budući da će se tokovi kapitala usmjeriti prema SAD-u kao sigurnoj destinaciji što smo imali priliku vidjeti i u nedavnom periodu. Mnogo snažniji fundamenti američke ekonomije i mogućnost bolje reakcije centralne banke idu u prilog snažnoj izvedbi dolara u tom slučaju.

U drugom slučaju, ekonomski indikatori eurozone i SAD-a oporavili bi se od nedavnih gubitaka. Ako to bude slučaj, Fed će nastaviti s normalizacijom kamatnjaka te možemo očekivati barem još jedno podizanje kamatnjaka krajem godine. Istovremeno, ECB nema razloga podići kamatne stope prije 2020. te posljednja retorika sugerira da ECB ima namjeru zadržati ekspanzivan karakter monetarne politike dugo vremena putem drugih instrumenta monetarne politike. Sve u svemu, ne isključujemo mogućnost blage deprecijacije američkog dolara u narednih nekoliko mjeseci no očekujemo pozitivnu izvedbu u nastavku godine.

Danas je na rasporedu aukcija trezorskih zapisa s valutnom klauzulom s rokom dospijeća od 455 dana gdje je u ponudi milijarda eura trezorskih zapisa, a ususret dospijeću trezoraca u iznosu od 1,5 milijardi eura te sutrašnjem izdanju obveznice.

Očekujemo solidan interes investitora uz potencijalnu korekciju prinosa naniže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 09:35