Signalitics

Pregled svjetskih i domaćih tržišta: američki dionički indeksi blago porasli

Skulptura bika na Wall Streetu
 Brendan McDermid / REUTERS

Nakon što su zabilježili snažnu rasprodaju u prethodnom trgovinskom danu, američki dionički indeksi jučer su blago porasli nošeni ponajviše nastavkom solidnih objava zarada kompanija.

Istaknimo pritom da je neto dobit Facebooka snažno nadmašila tržišna očekivanja uz rast od 63% godišnje pri čemu su zarade po dionici za čak 25% više u odnosu na tržišna očekivanja.

Izdanje Facebooka tako je zabilježilo rast od preko 4% po objavi rezultata, a nakon turbulentnog početka godine gdje je Facebook priznao kako su podaci od oko 87 milijuna korisnika većinom iz SAD-a potencijalno neovlašteno podijeljeni sa analitičarskom kompanijom Cambridge Analytica koja je radila na Trumpovoj predsjedničkoj kampanji.

Istovremeno, rasprodaja američkih obveznica nastavila se jučer u toku dana pri čemu je 10-godišnji prinos porastao za dodatnih 3bb na 3,03% te se nalazi na najvišoj razini u protekle četiri godine. Pritom ponavljamo kako korporacije u SAD-u raspolažu sa dovoljno zaliha gotovine da im nije potrebno snažnije zaduživanje što implicira da kompanije neće osjetiti snažnije posljedice rasta dugoročnih prinosa u kratkom roku. U narednom periodu tako očekujemo pojačanu selektivnost investitora ali i pozitivnu izvedbu američkih dioničkih indeksa.

Fokus investitora danas će biti na sastanku Vijeća ECB-a gdje tržišta očekuju zadržavanje svih referentnih kamatnih stopa nepromijenjenim na aktualno niskim razinama.

ECB se obvezao na mjesečni otkup obveznica po stopi od 30 milijardi eura mjesečno do rujna ove je godine te je izgledno kako bi Vijeće na ovotjednom sastanku moglo raspravljati o sljedećim koracima monetarne politike.

Nedavne objave sentiment i ekonomskih indikatora Euro zone podbacile su u odnosu na tržišna očekivanja, uvjeti financiranja blago su zaoštreni i postoje i dalje značajni silazni rizici u vidu potencijalnih trgovinskih nesuglasica uslijed američkog protekcionizma. Istovremeno, inflacija ostaje na niskim razinama te znatno ispod ECB-ovog srednjoročnog cilja od 2%. U svijetlu navedenog očekujemo da će ECB ponoviti svoju predanost nastavku ekspanzivne monetarne politike sve dok to tržišni uvjeti budu zahtijevali.

Imajući na umu ECB-ove izjave kako imaju namjeru zadržavanja kamatnih stopa na aktualno niskim razinama sve dok inflacija ne pokaže znakove samoodrživog kretanja prema cilju od 2%, ne očekujemo podizanje kamatnjaka od strane ECB-a prije kraja sljedeće godine.

Nakon što je u ponedjeljak pao ispod razine od 7,41 kuna za jedan euro, tečaj EUR/HRK zabilježio je blage uzlazne pritiske u prethodna dva trgovinska dana pri čemu se parom trguje oko 7,42 kuna za jedan euro što su relativno niske razine u sezonskim terminima. Pritom snažnija domaća valuta potpomognuta je snažnim padom dobiti bankarskog sektora u toku prethodne godine što dovodi do niže repatrijacije dobiti te time niže potražnje sa devizama.

U narednom periodu očekujemo prevladavanje umjerenih aprecijacijskih pritisaka po domaću valutu uslijed toplijeg vremena i s time povezanog uobičajeno povećanog priljeva turistićkih deviza. Izuzev navedenog domaća valuta podržana je i solidnim stopama rasta izvoza, snažnijim privlačenjem sredstava iz EU fondova te poboljšanim sentimentom investitora prema hrvatskoj imovini.

Tečaj EUR/USD jučer se pao ispod razine od 1,22 dolara za jedan euro te se nalazi na najnižoj razini od sredine siječnja ove godine, a u kontekstu rasta američkih obvezničkih prinosa. Dodatno, članovi Trumpove administracije odgovorni za trgovinu sljedeći će tjedan posjetiti Kinu kako bi raspravili trgovinske odnose, a što je zasigurno smanjilo premiju rizika ugrađenu u dolar uslijed zabrinutosti investitora oko izbijanja trgovinskog sukoba.

Spomenuta izvedba u skladu je s našim očekivanjima snažnije američke valute. I dok ne isključujemo mogućnost obnavljanja deprecijacijskih pritisaka u kratkom roku, u dugom roku vidimo dolar podržan nastavkom divergencije monetarnih politika između Fed-a i ostalih vodećih centralnih banaka te snažnijom repatrijacijom dobiti uslijed poreznog rasterećenja koja će povećati potražnju za američkim dolarom.

Jučerašnji redovni promet dionicama na Zagrebačkoj burzi dosegnuo je nešto izdašnijih 11,5 mil. HRK pri čemu se najviše trgovalo izdanjem Brodogradilište Viktor Lenac d.d. (VLEN) koje je na prometu od 6,9 mil. HRK zabilježilo pad cijene od 3,83%.

Milijunski promet zabilježila je i dionica Podravka d.d. (PODR) koja je na ukupno protrgovanih 7,8 mil. HRK zabilježila rast cijene od 5,56% nakon što je kompanija u toku dana objavila rezultate poslovanja za prvi kvartal 2018. godine u kojima je iskazan rast prihoda od prodaje od 8,3% dok se neto dobit više nego utrostručila u istom periodu i dosegnula 71,1 mil. HRK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 19:19