Zadovoljna struka

Predsjednik HGK: 'Smanjenje PDV-a vjetar je u jedra cijelom turističkom sektoru'

To će otvoriti prostor za podizanje plaća radnicima i učiniti turistički sektor konkurentnijim
Luka Burilović
 Damjan Tadić / CROPIX

Hrvatska gospodarska komora (HGK) podupire odluku Vlade da se ugostiteljima smanji stopa PDV-a s 25 na 13 posto jer će to otvoriti prostor za podizanje plaća radnicima i učiniti turistički sektor konkurentnijim. Poručili su tako danas iz Komore.

- Pozdravljamo ovu odluku jer je Hrvatska do sada imala najvišu stopu PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na Mediteranu i jednu od najviših stopa u EU. Povratkom konkurenata poput Grčke i Turske sve više smo gubili korak i situacija je postala neodrživa, zato je dobro je da je Vlada reagirala. Ovo je vjetar u jedra ne samo ugostiteljima, već i cijelom turističkom sektoru - istaknuo je prvi čovjek HGK Luka Burilović.

- Nadam se da će dio ovog financijskog rasterećenja biti usmjeren i na jačanje suradnje ugostitelja s domaćim proizvođačima, kako bi dobili dodatni multiplikativni efekt i ojačali gospodarstvo - dodao je.

S njim se slaže i Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK iako je upozorio i kako je to „tek prvi korak i još je puno posla pred nama”.

Ivan Bogović naglasio je i kako je smanjenje PDV-a veliko rasterećenje za cijeli sektor te očekuje kako će imati višestruko dobre učinke.

- Ovo je znak da Vlada ipak sluša glas gospodarstva i shvaća koliko nam je teško poslovati - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:16