Signalitics

Povjerenje potrošača zabilježilo najsnažniji pad u povijesti praćenja indikatora

Prve objave sentiment indikatora jasno ukazuju na ono što smo već znali – eurozona se suočava sa dosad neviđenim padom ekonomske aktivnosti
Iz Italije dolaze slike praznih polica u trgovinama
 AFP / Screenshot
ŠTO SE DOGODILO?

Kao što se moglo i pretpostaviti, prve objave ekonomskih indikatora eurozone za ožujak ne izgledaju dobro. Povjerenje potrošača zabilježilo je najsnažniji pad u povijesti praćenja indikatora pod utjecajem širenja pandemije.

Dok se u prvom kvartalu očekuje kontrakcija BDP-a od oko 4% na razini eurozone, u drugom kvartalu se očekuje produbljenje pada preko razine od 10%. Potonje tako implicira da će jačina pada u drugom kvartalu potencijalno biti i do tri puta snažnija nego što je to bio slučaj u prvom kvartalu 2009. godine – u vrijeme izbijanja svjetske financijske krize. Promatrano prema zemljama, najsnažnije korekcije se očekuju u Italiji i Španjolskoj.

ŠTO TO ZNAČI?

Prve objave sentiment indikatora jasno ukazuju na ono što smo već znali – eurozona se suočava sa dosad neviđenim padom ekonomske aktivnosti. Istovremeni šokovi na strani ponude i potražnje uzrokovati će snažnu recesiju u prvoj polovici godine. Ipak, na umu treba imati kako isto kao što niti ekonomska slika kakvu smo imali prije mjesec dana nije govorila ništa o trenutačnoj situaciji, tako i trenutačna situacija govori malo o onome što nas očekuje iza horizonta od nekoliko mjeseci.

Bez dvojbe da je svjetska ekonomija primila snažan udarac, brzo i učinkovito obuzdavanje pandemije poput onoga zabilježenog u Kini pruža nadu u recesiju V oblika koju karakterizira strmoglavi pad, dno, ali i brzi oporavak ekonomske aktivnosti. Uz dovoljno brzo obuzdavanje pandemije, recesija bi se mogla zadržati unutar granica realne ekonomije , odnosno bez inficiranja financijskog sektora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:28