Svjetska tržišta

Potonule cijene dionica na Wall Streetu, tehnološki i industrijski sektor pod pritiskom

Nakon što su tri dana rasli, indeksi su pali nakon objave o zastoju trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine
Prizor s njujorške burze
 Brendan McDermid / REUTERS

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica pale, nakon tri dana rasta, pri čemu su zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine pod najvećim pritiskom bili tehnološki i industrijski sektor.

Dow Jones oslabio je 98 bodova ili 0,38 posto, na 25.764 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,58 posto, na 2.859 bodova, a Nasdaq indeks 1,04 posto, na 7.816 bodova.

Nakon što su tri dana rasli, ti su indeksi jučer pali nakon što je televizijska postaja CNBC objavila kako su trgovinski pregovori između SAD-a i Kine zastali, nakon što je SAD uvrstio Huawei na listu kompanija koje ne mogu kupovati komponente i tehnologiju od američkih kompanija bez dozvole vlade.

U kineskim su medijima, pak, jučer uslijedili oštri komentari, pa tako People's Daily, dnevnik Komunističke partije, piše u komentaru na prvoj stranici kako Kina u trgovinskom ratu nikada neće biti poražena i poziva na patriotizam.

Iz Pekinga su, također, poručili kako bi daljnji razgovori mogli biti uzaludni ako Washington ne promijeni smjer.

To je obeshrabrilo ulagače, s obzirom na to da je prethodnih dana Washington poručivao kako se pregovori nastavljaju.

Zbog toga su jučer najviše pale cijene dionica u industrijskom i tehnološkom sektoru, koji su najviše osjetljivi na trgovinska pitanja.

S druge strane, podršku tržištu pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Od 460 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalne rezultate, njih oko 75 posto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada.

Stoga su u anketi Reutersa analitičari poboljšali procjene, pa sada očekuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju biti 1,4 posto veće u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivali pad od 2,5 posto.

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones oslabio je 0,7 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,8, a Nasdaq indeks 1,3 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,07 posto, na 7.348 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,58 posto, na 12.238 bodova, a pariški CAC 0,18 posto, na 5.438 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:04