Energetska sigurnost

Počeli radovi na strateškom plinovodu Zlobin - Bosiljevo

"Ovime će se zadovoljiti energetske potrebe RH te stvoriti preduvjeti i za povećanje transporta plina prema Mađarskoj i Sloveniji", kaže Ivica Arar

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanosti obilježavanja početka radova na plinovodu Zlobin-Bosiljevo
 

 Damir Krajač/CROPIX

U četvrtak, 23. studenoga, predsjednik Vlade Andrej Plenković svečano je otvorio radove na izgradnji velikog infrastrukturnog objekta, plinovoda Zlobin – Bosiljevo.

Nastavak je to aktivnosti koje, temeljem Odluke Vlade o povećanju kapaciteta LNG terminala i izgradnji plinovoda Zlobin – Bosiljevo, poduzima nacionalni operator plinskoga transportnog sustava – tvrtka Plinacro. Vrijednost izgradnje ovog 58 kilometara dugog plinovoda procijenjena je na 155 milijuna eura, a njegovom će se realizacijom omogućiti prihvat plina s LNG terminala do njegova sadašnjeg tehničkoga kapaciteta od oko 3,5 milijardi kubičnih metara na godinu.

Okosnica opskrbe

"Zahvaljujući dugogodišnjem pravodobnom planiranju i razvoju plinskog transportnog sustava početak građevinskih radova na plinovodu Zlobin – Bosiljevo započeo je već prije koji dan, a njegovo puštanje u rad očekujem tijekom 2025. godine. Ovim dodatnim transportnim kapacitetom osigurat će se zadovoljenje energetskih potreba Republike Hrvatske i u najzahtjevnijim okolnostima opskrbe i potrošnje plina, a bit će stvoreni preduvjeti i za povećanje transporta plina prema Mađarskoj i Sloveniji, čime će se smanjiti ovisnost zemalja u okruženju o ruskome plinu", naglasio je predsjednik Uprave Plinacra Ivica Arar.

U slučaju osiguranja potrebnih financijskih sredstava i donošenja konačne investicijske odluke u Plinacru su spremni pokrenuti projekte koji bi bili okosnica moguće opskrbe Slovenije, Austrije i ostalih zemalja u središnjoj Europi, ali i na projekte usmjerene prema Mađarskoj, Ukrajini i ostalim zemljama istočne Europe.

Razina pripremljenosti

"Plinovodom Lučko – Zabok – Jezerišće – Sotla u dužini od 70 kilometara omogućio bi se transport do 5,7 milijardi kubičnih metara plina godišnje prema središnjoj Europi. Za taj projekt ishodili smo građevinske dozvole te očekujemo pozitivan ishod za početak izgradnje prve dionice tog sustava Lučko – Zabok. Predviđamo kako bi nabava i izgradnja trajala oko dvije i pol godine. Vezano uz transport plina prema Mađarskoj, Ukrajini i ostalim zemljama istočne Europe, razmatra se izgradnja plinovoda Bosiljevo – Sisak – Kozarac – Slobodnica u dužini od 308 kilometara, kojim bi se omogućio transport do 6,1 milijardi kubičnih metara plina godišnje. Za te je projekte dokumentacija također u visokoj razni pripremljenosti i očekujem osiguranje financijskih sredstava za dionicu Bosiljevo – Sisak – Kozarac", rekao je Arar.

Investicija u plinovod Zlobin – Bosiljevo dio je projekta proširenja kapaciteta LNG terminala na Krku koji će se ostvariti ugradnjom dodatne jedinice za ponovno uplinjavanje s kapacitetom od 250 tisuća kubičnih metara na sat na postojeći FSRU. Kao rezultat toga, novi maksimalni tehnički kapacitet ponovnog uplinjavanja bit će 700 tisuća kubičnih metara na sat, što iznosi 6,1 milijardi kubičnih metara plina godišnje.

Powered by Plinacro

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 15:15