Slučaj u Puli

'Platio sam naknadu za okoliš, a vozim električno vozilo! Zašto? Evo što su mi rekli'

Naknada za vozila na alternativni pogon bitno je manja od naknade za dizelaše ili benzince, ali ipak se plaća
Električni automobil na punjenju
 / Matija Djanjesic / HANZA MEDIA

Puljanin Nenad Devetak, vlasnik električnog skutera, iznenadio se kada je na tehničkom pregledu morao platiti posebnu naknadu za okoliš iako njegovo vozilo ne proizvodi ispušne plinove, piše Glas Istre.

- Pitao sam na tehničkom pregledu što je ta posebna naknada za okoliš na vozila na motorni pogon, što me za električni skuter košta još 5,4 kuna. Rekli su mi da je to za ispušne plinove. Molim?! Pa na ovom skuteru samo vozač može puštati ispušne plinove, a to, nadam se, još nisu počeli naplaćivati, ispričao je u šali Puljanin nakon što je obavio produženje registracije svog malog skutera pogonjenog strujom.

Naknada za vozila na alternativni pogon bitno je manja od naknade za dizelaše ili benzince, ali ipak se plaća. Zašto ga ipak plaćaju i "strujaši"? Pitanja smo uputili Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji prikuplja naknadu, ali odgovore iz Zagreba već neko vrijeme ne dobivamo, piše Glas Istre.

Naime, posebnu naknadu za okoliš tako će platiti i vozači vozila na motorni pogon (motor s unutarnjim izgaranjem), ali i ekološki prihvatljivija vozila bez plinova. Zahvaljujući korektivnom koeficijentu od 0,2, uvedenom prije nekoliko godina u korist električnog pogona, naknada je bitno snižena u odnosu na benzinske i dizelske zagađivače, a da nema korektivnog koeficijenta za električni pogon i još za starost vozila, namet bi za takav skuter iznosio 30-ak kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 00:49