Signalitics

Plaće na američkom tržištu rada zabilježile najnižu stopu rasta još od ljeta 2018.

Donald Trump
 SAUL LOEB / AFP

ŠTO SE DOGODILO?

Podaci o kretanjima na američkom tržištu rada u prosincu su razočarali. Naime, ostvaren je rast zaposlenosti od 145 tisuća čime je ostvaren značajan podbačaj u odnosu na prethodni mjesec, ali i u odnosu na očekivanja analitičara. Stopa nezaposlenosti pritom je zadržana na niskih 3,5 posto, ali je jačina rasta plaća usporila u odnosu na prethodne mjesece. Preciznije, plaće su zabilježile najnižu stopu rasta još od ljeta 2018.

ŠTO TO ZNAČI?

Na razini 2019. mjesečno je u prosjeku u SAD-u zapošljavano gotovo 50 tisuća manje ljudi nego što je to bio slučaj u 2018. Iako američko tržište rada ostaje snažno sa najnižom stopom nezaposlenosti u proteklih 50 godina, detaljniji pogled na podatke upućuje na nastavak poteškoća u prerađivačkom sektoru. Naime, rast zaposlenosti ostvaren je u uslužnom sektoru dok su se negativni trendovi u prerađivačkoj industriji nastavili uz gubitak radnih mjesta.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Očekivanja ubrzanja svjetskog rasta u ovoj godini još nisu uspjela naći uporište u objavama ekonomskih indikatora. Dosada objavljeni ekonomski indikatori pokazuju kako su se poteškoće u prerađivačkim sektorima vodećih ekonomija nastavile krajem prošle godine. Ostaje upitno da li je sklapanje prve faze dogovora između SAD-a i Kine dovoljno da se potakne industrijski oporavak. U suprotnom preostaje vidjeti koliko dugo ostali dijelovi ekonomije mogu odoljevati negativnim pritiscima od strane industrije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:48