Potop tržišta

Pad cijena nafte i dionica pogodio i valute: Dolar na najnižoj razini u tri godine

Tržišta je poprilično uzdrmao oštar pad cijena nafte na svjetskom tržištu, koje su u ponedjeljak na samom početku trgovanja potonule za 30 posto
Ilustracija
 Scott Heins/Getty Images / AFP

Tečaj dolara potonuo je tri posto prema jenu u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, a oštro pogođene su valute čije je kretanje povezano s kretanjem cijena nafte, jer se panika proširila među investitorima na valutnim tržištima nakon što su se cijene nafte strmoglavile za gotovo trećinu i cijene dionica oštro pale.

Tečaj dolara u jednom je trenutku prema jenu jutros oslabio tri posto, skliznuvši na 101,58 jena, što mu je najniža vrijednost u više od protekle tri godine.

Euro je prema posljednjim podacima stajao 1,1408 dolara, što znači da je bio u plusu jedan posto u usporedbi sa zatvaranjem u petak. U ranijem trgovanju cijena mu je nakratko dosegnula 1,1495 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih valuta, u jednom je trenutku jutros skliznuo na najniže razine od rujna 2018., da bi se u kasnijem trgovanju donekle stabilizirao na 95,181 bodu, što znači da je u minusu 0,3 posto u usporedbi sa završetkom trgovanja u petak.

Investitori su prodavali dolar zbog oštrog pada prinosa na američke državne obveznice. Prinosi na referentne obveznice potonuli su na 0,47 posto, s više od jedan posto svega nekoliko dana ranije, jer su investitori zazirali od rizičnije imovine i kapital pojačano usmjeravali na tržište državnih obveznica koje smatraju sigurnijima lukama za kapital u neizvjesnim vremenima.

Tržišta je poprilično uzdrmao oštar pad cijena nafte na svjetskom tržištu, koje su u ponedjeljak na samom početku trgovanja potonule za 30 posto nakon što je Saudijska Arabija započela cjenovni rat s Rusijom objavivši da drastično smanjuje prodajne cijene i poručivši da će povećati proizvodnju.

Uzdrmani investitori u neizvjesnom su okružju pojačano zazirali od rizika pa je i švicarski franak, kao valuta-utočiše u koju investitori sklanjaju kapital u neizvjesnim vremenima, ojačala u jednom trenutku jedan posto prema dolaru. U odnosu na euro, cijena franka nije se mijenjala.

No, snažne promjene cijena zabilježene su kod valuta čije cijene prate kretanje cijena nafte. Norveška kruna nakratko je tako zabilježila rekordno niske razine, pri čemu je prema kruni euro u jednom trenutku poskočio gotovo pet posto, a dolar više od tri posto. Kanadski je dolar prema američkom potonuo 1,3 posto, a ruski rubalj i meksički pezos oslabili su u jednom trenutku približno šest posto prema dolaru.

Na strani većih gubitnika bili su i australski i novozelandski dolar koji su prema američkom oslabili gotovo dva posto.

Kako stvari sada stoje, jen je na dobrom putu da zabilježi najveći trodnevni rast cijena od financijske krize 2008. godine. U proteklih samo 12 trgovinskih dana cijena mu je porasla za 9,4 posto.

Takav skok loša je vijest za japanske izvoznike i izazvala je zabrinutost u tamošnjoj vladi. Viši financijski dužnosnik upozorio je da vlasti pažljivo prate razvoj situacije u trgovini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2023 23:46