Počela istraga

'Ovo je posljednja ovakva slobodna soba' na stranicama za bukiranje zavarava kupce

Kupcima se ovakvom praksom stvara osjećaj lažne žurbe pa ne prouče sve troškove
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Stranice za bukiranje smještaja, poput megapopularnog Booking.com, Trivaga, Airbnb-a, mogle bi biti prisiljene na prestanak njihove omiljene taktike – navođenja kako je upravo soba koju pregledavate posljednja takva slobodna. Posljednjih osam mjeseci najveće booking stranice bile su pod nadzorom regulatornih agencija kako bi se vidjelo zavaravaju li takvom praksom kupce, piše Guardian.

- Kada po cijelom ekranu počne skakati obavijest kako je ovo zadnja takva soba, kupcima se stvari osjećaj lažne žurbe za bukiranjem zbog čega često ne provjere sve detalje ponude. Oko 70 posto njih na kraju bude suočeno s dodatnim troškovima i pristojbama koji nisu bili navedeni u cijenu koju su prvotno vidjeli i za koju su mislili da je konačna – kažu iz britanske Agencije za nadzor tržišta.

- Molimo vlasnike stranica za bukiranje da razmisle o tome kako prezentiraju informacije kupcima i pripaze da sve bude usklađeno sa zakonom. Inače ćemo biti primorani poduzeti druge korake, pa čak i ići na sud ako je potrebno, kako bi osigurali ljudima fer ponudu – najavio je Andrea Coscelli, direktor britanske Agencije za nadzor tržišta.

Zamjenik urednika portala MoneySavingExpert.com Guy Anker složio se kako su cijene smještaja na booking stranicama često zavaravajuće.

- Još nije poznato kakve će biti posljedice ove akcije, ali nadamo se da će prisiliti sve popularnije stranice za bukiranje na izravno navođenje cijena, bez gomile prikrivenih troškova – izjavio je Guy Anker za Business Insider.

Regulatorna agencija naredila je stranicama za bukiranje da revidiraju uvjete pod kojima posluju i promjene ono što moraju u idućih nekoliko mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:28