Zanimljiva strategija

Otkrivamo trikove pomoću kojih 'all you can eat' restorani i dalje ostaju profitabilni

Minijaturni tanjuri, jeftinija hrana na početku pulta i cake s ponovnim punjenjem tanjura
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Prije dva mjeseca u Zagrebu je otvoren ‘all you can eat’ kineski restoran gdje za 69 kuna možete jesti koliko želite s pultova toplih i hladnih bifea. No, naravno da ima više caka kako bi restoran ipak bio u plusu. Prvo, jesti koliko želite možete samo u vrijeme ručka. Od 11 do 15 sati radnim danom. Drugo, da bi uzeli novu porciju, morate pojesti apsolutno sve s prvog tanjura.

Postoji još nekoliko tajni pomoću kojih ‘all you can eat’ restorani i dalje ostaju profitabilni. Prvi takvi lokali otvoreni su u sedamdesetima i osamdesetima i bili su svojevrsni “znak tog vremena”, piše Business Insider. Bili su to obiteljski restorani, nisu posluživali alkohol, ali su nudili mnogo hrane za malo novca.

Funkcioniraju tako da svaka osoba plaća fiksnu cijenu, uzima pladanj i s pulta uzima što i koliko želi. I to koliko puta želi.

Jedna od ključnih stavki na kojima ovakvi restorani štede je plaćanje posluge jer kupci samo odlaze po hranu i donose je na stol. Nevidljivija taktika kojom štede novac je razmještaj vrsta hrane. Na samom početku pultova stavljaju jeftiniju hranu ili onu bogatu ugljikohidratima od koje ćete se brže osjećati sitima. Dok dođete do kraja reda, tanjur ste vjerojatno već prepunili jeftinim prilozima.

A tanjur je jednostavno prepuniti jer je nevjerojatno malen, manji od onih kakve inače dobijete u restoranima. Hrana je uglavnom slabije kvalitete tako da zapravo dobijete baš ono što ste platili iako vam se čini kao super ponuda.

Usprkos svim trikovima, danas gotovo da ne postoje klasični ‘all you can eat’ restorani gdje doslovno možete jesti koliko želite, što i kada. Najčešće je takva varijanta dostupna samo za neke artikle ili u određeno doba dana poput zagrebačkog primjera u Green Goldu.

- Nadaju se kako će ljude privući u restoran, natjerati da probaju što više i tako ih pretvoriti u vjerne mušterije čak i kada nemaju ‘all you can eat’ ponudu. Jer danas restorani uspijevaju samo ako steknu vjerne mušterije – smatraju stručnjaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:42